Promocija u Širokom Brijegu

Vicevi iz pera Frane Vukoje izmamili široki osmijeh

16.12.2015.
u 07:30

Urednica 'Vitka' Željka Šaravanja predstavila je novi 14. broj koji je nakon niza godina ponovno ugledao svjetlo dana Novi broj 'Vitka' obogaćen radovima mladih autora

U okviru obilježavanja 25. godišnjice djelovanja Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, u prepunoj dvorani širokobriješkog kina 'Borak' predstavljen je novi broj časopisa "Vitko" i knjiga novinara i humorista Frane Vukoje "Široki osmijeh", a upriličena je i dodjela Matičine nagrade.

Urednica 'Vitka' Željka Šaravanja predstavila je novi 14. broj koji je nakon niza godina ponovno ugledao svjetlo dana. Naime, prethodni 13. broj 'Vitka' izišao je prije četiri godine.

Širokobriješka panorama

Ime 'Vitko' preuzeto je s nadgrobnog natpisa iz 15. stoljeća, pronađenog u mjestu Mokro, kao prvi poznati spomen nekog imena u širokobriješkom kraju, a ono je 2002. postalo nazivom časopisa OMH Široki Brijeg. Objavljenih13 brojeva prava su i dragocjena panorama Širokog. Bezbroj je prikaza aktualnih zbivanja širokobriješke i općenito kulturne scene zapadne Hercegovine, a što je i nastavljeno novim 14. brojem. Stranice ispunjavaju i literarni radovi, od pjesama, novela, sve do aforizama. Brojevi su posvećeni pojedinim temama, pa je tako ovaj novi s temom 'Široki Brijeg – grad', čiji je autor Zdenko Jurilj. Osim Jurilja u ovom broju pisali su, između ostalih, Ivo Čolak, fra Ante Marić, Miljenko Karačić, Blanka Kraljević, Željka Šaravanja, Za razliku od prethodnih brojeva, stranice novog 'Vitka' obogaćene su radovima mladih autora, koji su tako najavili kako se ne treba brinuti za budućnost ovog časopisa.

Zadovoljstvo mi je izvijestiti vas da je širokobriješki Ogranak Matice hrvatske, nakon višegodišnje stanke, uspješno proveo svoj nekoć tradicionalni literarni natječaj Matičina nagrada. Odaziv i kvaliteta prispjelih radova bili su na neočekivano visokoj razini, stoga sve pohvale upućujem učenicima, učiteljima materinskog jezika i svima koji su, na ovaj ili onaj način, donijeli ovakvu motivaciju i kreativnost, rekao je Miro Naletilić, član Predsjedništva MH - Ogranak Široki Brijeg.

Dobitnici Matičine nagrade među učenicima osnovnih škola su: Nina Stanić, Josip Musa, Tea Mandić, Lucija Čolak, Lorena Zovko, Anica Kvesić, dok su od srednjoškolaca nagradu dobili: David Sabljić, Katarina Vukoja, Kristijan Penavić, Ivo Buhač, Lidija Knezović i Ivona Karačić. Svi njihovi radovi također su objavljeni u ovom broju 'Vitka'.

No, pljesak se prolomio dvoranom kada je za mikrofon izišao Večernjakov novinar, književnik i humorist Frano Vukoja, koji je predstavio još jedan nakladnički projekt Ogranka, a to je prošireno izdanje knjige "Široki osmijeh". "Široki osmijeh" je zbirka od 170 najboljih širokobrijeških viceva kao dar Matice hrvatske i njezina člana Vukoje za 170 godina spomena imena Široki Brijeg te dar za njegov status grada.

- Pod tim naslovom u povodu 150. obljetnice Širokog Brijega 1996. godine objavio sam knjigu u kojoj se nalazi 150 anegdota, pošalica i viceva vezanih uz širokobriješki kraj. No, 2016. godine Široki Brijeg obilježava 170. obljetnicu prvog spominjanja svog imena i dolaska franjevaca u Široki. U međuvremenu Široki Brijeg je dobio i status grada, a stigle su i nove anegdote, šale, duhovite zgode vezane uz širokobriješki kraj. Sve to navelo me na pomisao da je vrijeme za drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige „"Široki osmijeh – Humoristična kronika Širokog Brijega", rekao je glasoviti humorist.

Ovacije za Franu

Iako je Frano trebao pročitati pet svojih viceva, publika mu nije dopustila odlazak s pozornice dok nije ispričao i dvostruko više pošalica ili bacanija, kako ih, po uzoru na fra Vendelina, naziva Vukoja. Na samom kraju programa nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić, koji je dodijelio zahvalnice onima koji su u proteklih 25 godina pomagali rad širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske. Ogranak Matice hrvatske utemeljen je 29. prosinca 1990. godine. Od tada na čelu su bili Jerko Ivanković, Blanka Kraljević te Predrag Kožul.

Program je vodio Andrija Zeljko, a u glazbenom dijelu programa nastupili su klapa 'Dobrkovići' i glazbena sekcija Gimnazije fra Dominika Mandića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije