Prikazan film "Stariji od vremena"

Veselko Koroman - ptica koja leti umjesto svih nas

koroman
Foto: Portal Vecernji.ba
24.10.2014.
u 09:57

Pjesnik je do sada objavio 476 pjesama, od kojih se njih 115 našlo u 71 antologiji, 12 u čitankama, a 214 prevedeno je na brojne svjetske jezike

“Jedna priča leti umjesto svih nas, a ta se priča zove, zna se, Veselko Koroman”, kaže pjesnik Petar Gudelj na početku dokumentarnog filma o književnom djelu Veselka Koromana “Stariji od vremena”, što je u organizaciji Udruge “Briješki pleter” prikazan u prostoru Narodne knjižnice u Širokom Brijegu.

Bjelina pjesništva

Posjetitelje se posebno dojmila Koromanova poezija u interpretaciji Dragana Despota. Ante Stamać u ovom dokumentarcu redatelja Dragana Komadine u produkciji Koncept (Ivan Vukoja je producent, Miroslav Palameta autor teksta) ističe kako je bjelina središnja boja Koromanova pjesništva, Željko Ivanković Koromana naziva ravnateljem značenja riječi, a za Envera Kazaza on je i suvremen i svevremen. Tonko Maroević naglašava kako zna dodirnuti nedodirljivo, dok Slobodan P. Novak Koromana smatra najintegrirajućim hrvatskim pjesnikom.

Nakon projekcije ovoga filma uslijedilo je predstavljanje Koromanove zbirke “Ja, putnik”. Sanijela Matković čitala je pjesme iz ove jedinstvene knjige poezije, a dr. Miroslav Palameta naglasio je da je Koroman najveći živući hrvatski pjesnik, dodavši: “Po svojoj kompoziciji od 12 ciklusa, imenovanih prema naslovima isto toliko svojih pjesničkih zbirki, što se očituje makar na simbolici tog broja s vrijednostima kalendarske, kršćanske i kozmičke zaokruženosti, čini se da Koroman ovom zbirkom oblikuje inventuru svog pjesničkog stvaralaštva. To ne znači da Koroman više neće pisati poeziju. Naprotiv!”

Imena ciklusa u zbirci “Ja, putnik” sadrže naslove Koromanovih 12 zbirki. Od tih naslova i njima pridodanih riječi napravljena je završna pjesma “Davno”.

Hod po mukama

Dr. Marko Dragić kazao je da je Koroman do sada objavio 476 pjesama, od kojih se njih 115 našlo u 71 antologiji, 12 u čitankama, a 214 prevedeno je na brojne svjetske jezike. Koroman je ukupno objavio 41 knjigu.

“Veselko Koroman je potpisnikom Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku od 28. siječnja 1971. Od tada nastaje njegov hod po mukama”, istaknuo je dr. Dragić. On je nazočne informirao o brojnim Koromanovim pismima Vlatku Pavletiću, Vladi Gotovcu, Dubravku Jelčiću i drugima, boreći se za jednakopravnost hrvatskog jezika i naroda u BiH, nazvavši ga klasikom i moralnom vertikalom. Koroman je kazao da će se većina njegova opusa naći u ediciji Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?