Galerija Aluminij

Velika fotografska priča Ćirila Ćire i Vladimira Raiča o mostovima Mostara

izlozba
13.05.2016.
u 13:02

Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, u sklopu manifestacije Dani MH Mostar – Mostarsko proljeće, daruju Mostarce jednom od najljepših fotografskih priča iz grada na Neretvi – onoj o njegovim mostovima.

- Kroz fotografska ostvarenja pokojnoga majstora umjetničke fotografije Ćirila Ćire Raiča i njegova sina Vladimira, u postavu od ukupno 56 svjetlopisnih zasvjedočenja visoke kakvoće, ispričat ćemo priču o mostovima iz mostarskoga gradskog područja, i to onim neretvanskim, sljedeći njezin riječni tok, te još dvama znamenitima koji premošćuju rijeku Radobolju. Ovo je značajan izlagački projekt, a s obzirom na prijašnja iskustva s foto-dokumentarističkim postavima koji promiču mostarsku ili širu hercegovačku baštinu, ne dvojim kako će pobuditi snažno zanimanje publike. K tomu, odajemo dužno poštovanje neumornomu kroničaru višedesetljetne gradske zbilje, te nastojimo potaknuti na promišljanje o nužnosti valjanoga vrjednovanja i čuvanja Ćirine ostavštine koja premašuje 300 tisuća negativa. Na neporeciv način, ona istinito i jasno svjedoči našu prošlost, a takova su svjedočanstva, u sredini koja je pritisnuta bremenitom poviješću, rijetka. Često smo sudareni s dorađivanjem sjećanja na prošla vremena, a to Ćirina ostavština ne trpi i ne dopušta – kazuje rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka, priopćeno je iz Aluminija.

Jedna od mnoštva misli nobelovca Andrića osobitu počast daje upravo mostovima, te Ivo u Znakovima pored puta zapisuje: Od svega što čovjek u životnomu nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrjednije od mostova.

- Mostarski su mostovi, počevši od onih rimskih i osmanlijskih, preko austrougarskih, pa do onih iz suvremenijih razdoblja, istinskim remek-djelima i moj je otac, tijekom svojega životnog puta, svjestan kako bilježi tek djelić njihove višestoljetne sudbe, bilježio njihove portrete. Izlažemo po nekoliko fotografija iz različnih dekada 20. stoljeća, pa i iz nama bližih godina, a dijelom postava su fotografije Mosta u Vojnu, Željezničkoga mosta u Raštanima, novoga u Sutini, potom Carinskoga i Mosta Musala, Staroga mosta, Lučkoga i Mosta Hasana Brkića, Mosta Franje Blaževića, Željezničkoga mosta u Baćevićima, te Krive i Ćatića ćuprije na Radobolji i Rimskoga mosta u Vojnu – pojašnjava Vladimir Raič.

Inače, Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu, a dobitnikom je niza nagrada i priznanja. Krunom njegova rada jest fotomonografija iz 1998. godine. Preminuo je 2011. godine, a njegovi sinovi Vladimir i Davor nastavljaju očevo djelo, predano radeći na očuvanju Ćirine ostavštine i na daljnjemu dokumentiranju kulturno-povijesnih dobara i prirodnih ljepota Hercegovine.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 19. svibnja, s početkom u 19 sati, a otvorenom za besplatno razgledanje ostat će do 3. lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije