20 godina 'Bobovca'

Vareš je prvi grad u BiH koji je imao web-stranicu

27.09.2016.
u 08:00

HKD “Napredak”, podružnica Vareš, u povodu 20 godina od postojanja vareške internetske stranice (Vareš Home Page) i 20 godina od prvog objavljivanja lista “Bobovac” u elektroničkom izdanju, organizirat će akademiju.

Glavni i odgovorni urednik lista “Bobovac” Mladenko Marijanović u izjavi za Fenu podsjeća kako je Vareš Home Page profunkcionirao u rujnu 1996. godine.

- Dakle, ni godinu dana nakon završetka rata, kada BiH još nije imala ni svoju internetsku domenu. Stoga smo u to doba zakupili prostor preko servera u Švedskoj i adresa je glasila www.vares.pp.se.

Pokretač stranice bio je Gordan Mijatović, naš iseljenik, koji je 1993. godine, prije ratnih sukoba u samom Varešu, pokrenuo projekt Vareške televizije (VTV). Njezino je djelovanje naprasno prekinuto, ali njegova nastojanja da povezuje i informira Varešane nisu i tako je Vareš, stjecajem okolnosti, postao vjerojatno prvi grad u BiH koji je imao web-stranicu, kaže Marijanović.

Ističe kako je tada web-stranica služila spajanju prekinutih veza između Varešana razasutih po svijetu te je brzo stekla popularnost.

- Nije pretenciozno kazati, bila je neki oblik “vareškog Facebooka” prije Facebooka. Odmah po formiranju stranice na njoj se počinje objavljivati i vareški mjesečnik “Bobovac” u elektroničkom izdanju. I po tome je naš list bio, ako ne prvi, onda svakako među prvima s prostora BiH. List “Bobovac” izlazi od 1995. godine, na redu je njegov 262. broj, te i danas predstavlja jedan od glavnih (i definitivno najposjećenijih sadržaja) na VHP-u, gdje se nalazi i kompletna arhiva brojeva.

Današnji urednik VHP-a je Mladen Divković, još jedan naš iseljenik, s adresom u Varaždinu, a u povodu ovih dviju obljetnica završava redizajn stranice i posebno predavanje koje će održati na akademiji u Varešu, rekao je Marijanović. Na akademiji će se obratiti Gordan Mijatović, Mladenko Marijanović i Mladen Divković. Akademija će biti održana u srijedu, 28. rujna, u velikoj dvorani Općine Vareš u 19 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije