27. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" Orašje

Uz filmove iz Pule, bit će predstavljena i monografija o Ivi

25.08.2022.
u 20:24

Tradicionalni 27. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" Orašje održat će se od 27. kolovoza do 4. rujna 2022.

Već punih 27 godina, točnije od 1995. godine, u neprekinutom nizu traje međunarodna kulturna manifestacija Dani hrvatskoga filma u Orašju. Nastala po ideji velikog hrvatskog glumca i rođenog Posavljaka iz Donje Mahale Ive Gregurevića, izrastala je iz malene revije filma u respektabilnu filmsku i manifestaciju od velikog društvenog značaja, piše Večernji list BiH.

Iz kolovoza u rujan

Ovogodišnji 27. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" Orašje održat će se od 27. kolovoza do 4. rujna 2022. Svečana akademija i otvorenje Festivala zakazani su za 20 sati u Ranču na Savi, a prethodit će joj promocija monografije "Ivo Gregurević" u kino dvorani Orašje.

U raskošno opremljenoj monografiji, s više od 500 fotografija, prikazani su svi segmenti Gregurevićeve karijere tijekom koje je odigrao 196 uloga. Autori monografije su Boris Senker, Daniel Rafaelić, Lada Martinac Kralj i naša dopisnica iz Orašja Nada Koturić.

- Osim bogatog izbora fotografija, posebnost su ove monografije videoprilozi u kojima, zahvaljujući QR kôdovima, čitatelji mogu na zaslonima mobitela ili računala pogledati Ivinu antologijsku predstavu Đuka Begović, isječke iz filmova Kiklop, Čaruga, Josef i Priča iz Hrvatske te dio legendarnog razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000. - ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Filmski program počinje u nedjelju, 28. kolovoza, projekcijom hrvatskog filma "Ne dao Bog većeg zla" redateljice Snježane Tribuson s Ivom Gregurevićem. Program se nastavlja recentnom hrvatskom produkcijom te će biti prikazani dobitnik nagrade Breza film "Baci se na pod" Nine Violić (29. 8.), pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala film "Zbornica" Sonje Tarokić (30. 8.), "Divljaci" Darija Lonjaka (31. 8.), "Praznik praznine" Jasmina Durakovića (1. 9.), "Djeca sa CNN-a" Aide Bukvić (2. 9.), "4:2" Anđela Jurkasa (3. 9.) i dobitnik nagrade publike "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, koji će zatvoriti festival (4. 9.). Sve projekcije održavaju se s početkom u 20 sati na Ranču na Savi, a ulaz je slobodan.

Festival je revijalnog karaktera, bez natjecateljskog dijela, ali s posebnim nagradama. Jedina priznanja koja se daju su ona za izniman doprinos za razvitak filmske umjetnosti. Nagrade su bile u obliku zlatnih dukata, a na zadnja dva festivala dodjeljuju se brončana plaketa s likom Ive Gregurevića, a potom statua Ive Gregurevića, u posebnom postolju od abonosa (starog hrasta koji se nalazi jedino u dubinama posavskih rijeka, a starosti je i do 8000 godina).

Revijalni karakter

Do ove su godine u časnom društvu dobitnika festivalske nagrade iz Orašja 34 dobitnika za doprinos razvoju hrvatske filmske umjetnosti. Kroz 26 godina trajanja filmskog festivala u Orašju su nagrađeni: Vlatka Dulić, Ana Karić, Mustafa Nadarević, Ankica Dobrić, Stanko Babić, Dragan Despot, Jasmin Duraković, Jozo Patljak, Dubravka Ostojić, Perica Martinović, Anja Šovagović, Nives Ivanković, Ivan Maloča, Božidarka Frajt, Vedran Mlikota, Goran Navojec, Bogdan Žižić, Fadil Hadžić, Špiro Guberina, Relja Bašić, Zlatko Vitez, Antun Vrdoljak, Lukas Nola, Branko Schmidt, Krsto Papić, Joško Juvančić, Slavica Šnur, Vanja Drah, Ognjen Žižić, Snježana Tribuson, Hrvoje Hribar, Ankica Jurić Tilić, Zrinka Cvitešić i Goran Bogdan. Ove su godine dobitnici prestižne filmske nagrade DHF-a "Ivo Gregurević" redatelj Zrinko Ogresta i glumac Slaven Knezović.

- Velika mi je čast dobiti priznanje koje nosi ime velikog glumca, čovjeka i moga prijatelja Ive Gregurevića. Uvijek je za mene dolazak u Posavinu kao dolazak doma. Kako i ne bi bilo tako kada dolazim u posljednjih 20-ak godina na ovaj festival bez prekida. Nažalost, Ive nema više fizički, no on je duhom prisutan. Sve me na njega podsjeća, toliko divnih ljudi, Posavljaka i kada ih susretnem, kao da dio Ive pozdravim. Uvijek će mi biti drago biti dio ove manifestacije i nastavljam to potvrđivati i svojim dolaskom - kazao je biranim riječima Knezović.

Uostalom, Dani hrvatskog filma u Orašju prepoznatljivi su po druženju i iznimnoj atmosferi za koju su zaslužni ljubazni domaćini. Na otvorenju festivala i svečanoj akademiji i ove će godine zablistati posavska nošnja na mladima posavskog kraja. Sva filmska događanja uvijek su svoj početak imali u malenoj oraškoj kino dvorani, vremešnoj ljepotici sa svega 400 mjesta. Nisu to samo cigle, beton, željezo. Dvorana je ponijela ime Ive Gregurevića, a nadamo se da će do iduće godine i ta vremešna ljepotica, osim što je dobila novo vanjsko ruho, dobiti i primjeren unutarnji izgled.

Ivini nasljednici

Nakon smrti Ive Gregurevića 2019. godine, voditeljsku palicu festivala preuzela je njegova desna ruka - Iljo Benković Drca, a izbornik festivala je Zlatko Vidačković. Treba istaknuti i ulogu Hrvatske matice iseljenika. Hrvatska Matica, koji je stalni suorganizator filmskog festivala u Orašju, od njegova je početka podupirala ovaj kulturni događaj. Imala je važnu pokretačku ulogu koja je puno doprinijela promociji i identitetu male sredine kao što je Orašje.

U proteklih 26 godina organizatori su uspjeli u Orašje dovesti gotovo sve što je od igranih filmova proizvela hrvatska filmska produkcija te su na takav način orašku publiku učinili privilegiranom u odnosu na sva druga velika kulturna središta jer filmovi izravno s Pulskog festivala dolaze u Orašje. I uvijek i iznova svi se radujemo filmskim danima u Orašju i druženju s ljubaznim domaćinima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije