Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Uspješna simbioza poezije i kazališta

21. siječnja 2017. u 07:00 0 komentara 6 prikaza
BiH; 19.01.2017. Mostar; Premjera u HNK Mostar Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru na maloj sceni na početku kalendarske godine   premijerna izvedbom – glazbeno-poetsko-scenskim kolažem 'Hercegovina IV'. Izveli glumci HNK Mostar, Jelena Kordić Kuret, Vel

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru na početku kalendarske godine publiku je razveselilo još jednom premijernom izvedbom – glazbeno-poetsko-scenskim kolažom.

Publika je imala priliku čuti ukupno pedeset pjesama od 33 pjesnikinje i pjesnika koji su, počevši od Antuna Branka Šimića pa do Krešimira Šege, stvorili bogatstvo i neiscrpnu poetsku baštinu ovog podneblja. Osim pjesama A. B. Šimića, tu su i stihovi Mile Pešorde, Krešimira Šege, Ivana Lovrenovića, Ivana Kordića, Vladimira Pavlovića i Vlade Puljića, koji su publici donijeli ono najbolje od Hercegovine – stećke, brda u ljetnim sutonima, zelene rijeke i miris smokve. Stihove su kazivali glumci HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić, Robert Pehar i po prvi put u ovom projektu prvakinja HNK Jelena Kordić Kuret. Glazbu za ovaj recital uradio je mostarski glazbenik Andrijan Zovko, a videoprojekcije s motivima Hercegovine Slaven Marinčić. Stručnu pomoć kod postavljanja poetskog recitala pružio je profesor hrvatskog jezika i književnosti Stjepan Galić.

O Hercegovini i njezinoj živopisnoj ljepoti pisali su naraštaji pjesnika – od renesanse do danas, a kako to navodi Dragan Komadina u programskoj knjižici, “sirenskom zovu pjesnici su se branili isključivo stihovima”, što je dokaz njezine “dionizijske moći”.

“Hercegovina IV.”, kao i njezina prethodna tri dijela, dokaz su kako HNK Mostar ustrajava na promoviranju poetskog blaga. Uspješna simbioza poezije i kazališta u scenskom projektu “Hercegovina IV.” praktično čuva i promovira književnu baštinu hrvatskog jezika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.