HKD "Napredak"

U Zagrebu predstavljena knjiga mons. prof. dr. Franje Topića

franjo topić
06.11.2015.
u 13:13

Knjiga predsjednika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" mons. prof. dr. Franje Topića pod nazivom "Teologija povijesti i Hans Urs von Balthasar" predstavljena je sinoć u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Knjigu su predstavili sveučilišni profesori prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Lino Veljak te kolumnist i novinar Branimir Pofuk.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Hrvatskog kulturnog društva "Napredak",  Barišić je tijekom promocije kazao kako je knjiga skromna kao što je skroman i sam Topić.

"Ona nije prevelika, ali je jako vrijedna. Vrijednost knjige prije svega leži u tome što se temom teologije povijesti malo tko bavi u Hrvatskoj i regiji. Druga njezina vrijednost je što obrađuje velikog autora, koji je tek u zadnje vrijeme popularan kod nas", kazao je Barišić, koji je govorio o nekoliko aspekata Balthasarove filozofije o kojima u knjizi govori i sam Topić.

Veljak je kazao kako knjiga ulazi u povijest jer je to ujedno i svojevrsna monografija posvećena Balthasaru, ali i monografija posvećena teologiji povijesti.

"Naravno ovo nije potpuni prikaz ni Balthasara i teologije povijesti, ali onima koji se bave ovim temama je neizostavna knjiga. Središnji dio knjige je zapravo Topićev magistarski rad koji je obranio na Gregoriani, ali u knjizi Topić dodaje i osvrte na japanskog filozofa Francisa Fukuyamu i hrvatsku filozofiju povijesti", kazao je Veljak.

Branimir Pofuk kazao je da je knjiga namijenjena i stručnjacima koji se bave ovom tematikom, ali je pisana laganim jezikom zbog čega je dostupna i široj publici.

"Knjiga je bogata teološkim mislima, ali one danas teško zaživljavaju u praksi", zaključio je Pofuk.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor, prof. Topić.

"Ovaj sam tekst napisao sa svega 27 godina. Došao sam u Italiju bez poznavanja talijanskog jezika, ali eto, magistarski sam napisao uz dosta truda što zbog same materije, što zbog jezika. Iskreno, da sam tada znao koliko je Balthasar težak kao autor možda ga nikada ne bih izučavao, ali mi je ubrzo postao inspiracija i to je ostao do danas. Još ću nešto reći, prvi put javno. Jako sam puno vremena trošio, a i danas trošim na Napredak. Zbog toga je moj znanstveni rad ispaštao. No, nije mi žao jer ipak rad u Napretku za mene je prizemljivanje teologije", rekao je između ostalog Topić zahvalivši svima koji su pomogli u izdavanju knjige.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije