u potkrovlju zgrade Napretka

U Vitezu svečano otvorena Etno galerija “Napredak”

Foto: KT
1/2
20.11.2020.
u 19:49

U četvrtak, 19. studenog svečano je otvorena Etno galerija “Napredak” koja je smještena u potkrovlju zgrade Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Vitez.

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih radova na potkrovlju zgrade Napretka u Vitezu koje je su financirali Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i općina Vitez, etno galerija je otvorila vrata. Radovi na rekonstrukciji Napretkovih prostorija i uređenju Etno galerije izvedeni su prema projektu arhitektice Nataše Križanović, članice Upravnog obora HKD-a Napredak Vitez, prenosi Nedjelja.ba. 

Na početku svečanosti, voditeljica programa, tajnica UO HKD-a Napredak podružnica Vitez, Marina Alilović pozvala je predsjednicu viteškog Napretka Gordanu Mišković da se obrati nazočnima. U svojemu govoru Mišković je nazočnima zahvalila na dolasku i izrazila zadovoljstvo završetkom radova na galeriji. „Večeras smo jako sretni jer smo dobili novi prostor kojega smo nazvali Etno galerija, a zapravo se radi o višenamjenskom prostoru za probe za etno galeriju i galeriju malih skulptura, te za prostor za male programe. Naša podružnica ima veliki broj sekcija i svake večeri dvije do tri skupine imaju probe. Nekada, kada u našoj glavnoj dvorani imamo javne programe naprosto otkažemo redovite probe ili iste održimo subotom jer nismo imali termina. Posebno je značajno da smo ovaj prostor dobili na korištenje za vrijeme pandemije koronavirusa kada neke sekcije dijelimo u manje skupine. Zbog toga izražavamo iznimnu zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala našu namjeru, kao i zahvalnost organizacijskom odboru u našim općinskim vlastima koji su se svesrdno uključili da ova zgrada zasja kao upečatljivo mjesto na ulazu u Vitez preko novoga mosta“ istaknula je Gordana Mišković, piše na Napretkovoj mrežnoj stranici.

Nakon govora predsjednice, Riter etno orkestar je izveo etno skladbu, a u sastavu su bili: Maja Mišković (violina), Lara Petrović (violina), Filip Kupreškić (tamburica) i Marko Plavčić (harmonika). Nazočnim se zatim obratio i predsjednik Organizacijskog odbora Napretkove etno galerije Zoran Kupreškić koji je, između ostalog kazao, da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je viteški Napredak realizirao posljednjih godina te se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, kako za Društvo, tako i za čitavu općinu Vitez, značajnog projekta.

U ime konzularnog predstavništva u Vitezu riječima podrške u radu viteškom Napretku obratio se konzul Pero Bilušić.

Program je upotpunjen i predstavljanjem knjige Vitežanina Ante Zirduma pod nazivom Onaj koji ne zna koliko zna. Recenzent ove knjige bio je viteški pjesnik Željko Kocaj.

Druženje nazočnih je kratko, a sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama, nastavljeno u Klubu Hrvatskog kulturnog društva Napredak Vitez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije