Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu

U Sarajevu predstavljena knjiga “Benedikt XVI. učitelj vjere”

Foto: Fena
1/6
07.03.2023.
u 21:14

Promotori knjige kardinal Vinko Puljić, te profesori Hrvoje Kalem i Vili Radman, te direktor Izdavačke kuće “Tonimir” iz Varaždinskih Toplica Stjepan Juranić, ukazali su na važnost knjige koja je pobudila pažnju javnosti

Knjiga pod nazivom “Benedikt XVI. učitelj vjere” predstavljena je večeras na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, a kako su promotori kazali to je knjiga u kojoj su s portala Vjera i djela prikupljeni bogati prilozi o još bogatijem čovjeku duha. 

Promotori knjige kardinal Vinko Puljić, te profesori Hrvoje Kalem i Vili Radman, te direktor Izdavačke kuće “Tonimir” iz Varaždinskih Toplica Stjepan Juranić, ukazali su na važnost knjige koja je pobudila pažnju javnosti, samim tim što je to prva knjiga koja je posvećena nedavno preminulom papi Benediktu.  

Treba imati umiješnosti i hrabrosti, kako je kazao kardinal Puljić, otimati iz zaborava bogatstvo duha vjere utkane u naše vrijeme. 

- Čitatelji poput mudraca s istoka, mogu doživjeti zvijezdu vodilju koja u globalizaciji i memoricidu vodi jasnoći jedrini vjere, k Isusu, najvećem blagu - dodao je.

Očigledno je, kazao je profesor Kalem, da živimo u vrijeme relativizma ili ono što je Benedikt VI nazvao diktaturom relativizma, a on se proteže na tri razine - relativizam vjere, spasenja i logosa ili riječi. 

- Tome možemo suprotstaviti tri realizma o kojima je naučavao i govorio papa Benedikt, a to je realizam vjere. Za njega vjera nije bila nekakva apstraktna vjera nego vjera u Boga, Isusa Krista - kazao je Kalem.

Živimo u diktaturi relativizma spasenja, dodao je on, te pojasnio kako bi danas svi htjeli biti mesije, biti spasitelji, svi se pokazuju kao nekakvi spasitelji. Ali je papa Bendikt jasno detektirao univerzalnost spasenja koje se događa jedino po Isusu Kristu.

- Treći realizam, dodao je, realizam riječi ili logosa, papi Benediktu je drag pojam te u tom kontekstu je spomenuo postsinodalnu apostolsku pobudnicu “Verbum Domini”,  u kojoj on jasno naglašava da je riječ po kojoj je sve stvoreno i bez koje ništa nije postalo, je realizam o kojemu ovisi sva stvarnost svijeta - zaključio je Kalem.  
 
Za fra Vili Radmana, temeljna važnost knjige je u tome što je papa Benedikt čvrsto stajao iza katoličkih istina, tim istinama je uspio dati jaki, intelektualni background.

- Ona je pokušaj da se papa Benedikt, njegovo djelovanje, intelektualni učinak, njegova važnost za crkvu, predstavi u pravom, pozitivnom svjetlu – kazao je Radman.  

Juranić je naveo da je to knjiga tekstova ljudi raznih zanimanja iz osam država koji su govorili o papi Benediktu, njegovom djelovanju, stvaralaštvu.  

- Papa Benedikt je Augustin 21. stoljeća. Kao što je Augustin u svoje vrijeme bio u sferi crkvene misli i teologije, to je bio papa Benedikt u 21. stoljeću - kazao je Juranić. 

Papa Benedikt XVI je pored ostalog govorio: “Isus je moj sudac, prijatelj, branitelji brat”, to su bila njegova načela vjere koju je živio. 

Papa Benedikt umro je 31. decembra 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije