Muzej ”Vrata Bosne”

U muzeju i ostaci mamuta stari 50.000 godina, Biblija iz 1651. tiskana u Amsterdamu

16.09.2022.
u 13:36

Muzej Franjevačkog samostana Tolisa ”Vrata Bosne”, čuvar povijesti i kulturne baštine Posavine, danas svečano i službeno otvara svoja vrata uz brojne uzvanike iz BiH i RH

Posavina, naviknuta živjeti više od zemlje i u tvornici pod otvorenim nebom, a manje od prirodnih ljepota svoga podneblja kao i povijesnih znamenitosti koje čuva s puno ljubavi, s jednim od najljepših muzeja u BiH “Vrata Bosne” otvara još jedno novo poglavlje, piše Večernji list BiH.

Odluka Rima iz 1874.

Muzej se nalazi pod krovom Franjevačkog samostana u Tolisi koji je s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije nacionalni spomenik kulture. Fratri su neumorno godinama čuvali povijesno nasljeđe posavskoga kraja pod zidinama toga samostana, a danas će i službeno otvoriti svoja vrata uz veliki broj javnih osoba iz Republike Hrvatske i BiH, kao i Posavske županije. - Franjevački samostan u Tolisi, kako nekada tako i danas, žila je kucavica posavskoga kraja i mjesto bogato povijesnim uspomenama, mjesto susreta duge prošlosti i zahtjevne sadašnjosti. Otvorenje muzeja veliki je dan od iznimna značaja za cijeli naš kraj - kazao nam je uoči otvorenja v. d. ravnatelja Muzeja “Vrata Bosne prof. Jozo Jezerčić.

Samostan Tolisa je odlukom Rima utemeljen 16. listopada 1874. Uz župnu kuću izgrađenu 1855. - 1856. godine položeni su 1862. temelji samostana. Samostan je službeno uspostavljen 12. siječnja 1876. godine. Početkom 1922. godine na poticaj prof. dr. Julijana Jelenića na samostanskom kapitulu odlučeno je da se pristupi gradnji novoga samostana. Gradnju je preuzeo Florijan Štraus koji je načinio plan, a izvedbu je vodio Johan Bernhardt. Gradnja samostana završena je 15. studenoga 1923. Okrenut je prema selu Tolisa i u ravnici je s pročeljem crkve. Kako su se pod krov samostana uselili muzej, knjižnica, kao i prostorije za predavanje i rad s mladima, osjetila se potreba za gradnjom novoga samostana. Odluka je donesena na samostanskom kapitulu 1986. za vrijeme gvardijana fra Perice Martinovića. Projekt je uradio ing. Branko Tadić.

U novije vrijeme obnove su počele za vrijeme gvardijana fra Perice i fra Blaža Markovića. Ipak, cjelovitoj obnovi i planskom uređenju pristupilo se za vrijeme gvardijana fra Marijana Živkovića. U prizemlju se nalazi prostorija za župne potrebe i dvije dvorane za predavanja i vjeronauk.

Na prvom je katu smješten muzej, a na drugom knjižnica i arhiv. Današnji gvardijan fra Mario Jurić nastavio je obnovu samostana i crkve te osobito restauraciju oltara kako bi posavska ljepotica i duhovno središte Posavine zablistali u punom sjaju iskonske ljepote.

- Franjevci su preživjeli sve moguće režime, progone, ratove i izbjeglištva, ali su uvijek ostali s narodom i uz narod. Mi smo prostor koji s velikom ljubavlju čuva svoju kulturnu baštinu - ističe fra Perica Martinović koji je kroz muzej i prije njegova službenoga otvorenja proveo brojne goste kako bi ih upoznao s bogatom kulturnom baštinom Posavine. - Želimo biti aktivni sudionici zbivanja i pozitivno utjecati na vedrije poglede na budućnost, pogotovo u današnje sumorno vrijeme kada sve pomalo djeluje beznadno, tmurno i, rekao bih, uplašeno. Želimo i u ovom vremenu pomoći ljudima da shvate da njihova budućnost ima perspektivu kako bi međusobno u slozi, ljubavi i razumijevanju gradili bolje dane - poručuje fra Perica Martinović koji je ove godine obilježio 50 godina misništva.

U Muzeju “Vrata Bosne” s posebnom su pozornošću pohranjene i stare narodne nošnje, velika numizmatička zbirka i zbirka fibula, stara odijela, crkveno ruho i posebni ostaci kostiju izumrlih životinja jelena lopatara, nosoroga i mamuta, starih više od 50.000 godina. Tu su i eksponati iz kamenog i željeznog doba, što znači da je ovdje bio život, kultura i civilizacija iz davnih vremena. Najstarije knjige datiraju iz 1525. godine. Nekoliko umjetničkih slika potječe iz 18. st. U muzejskoj zbirci su i vrijedni kovinski i tekstilni predmeti. Od raritetnih izdanja posebno mjesto ima Biblija iz 1651. tiskana u Amsterdamu. - Muzejem želimo širiti spoznaju i istinu o našoj prošlosti i sadašnjosti na kojoj gradimo perspektivniju budućnost - ističe predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić koja je dala značajnu potporu otvaranju Franjevačkog muzeja “Vrata Bosne”.

Ratna bolnica

- Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije spada među najveće, ali i najljepše u BiH. Vjersko je središte Posavljaka, ali i turistička odrednica svih putnika namjernika i gostiju koji posjete ovo područje. Samostan Tolisa, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Uz sve te ljepote, samostan je pokazao i najhumaniju stranu - utočište je tu u vrijeme Domovinskoga rata našla i Ratna bolnica pa je uz duhovnu potporu pod tim krovom spašeno mnogo života posavskih branitelja. Otvorenjem Franjevačkog muzeja “Vrata Bosne” u samostanu i njezinim vanjskim izgledom Posavina dobiva, dostojno njene povijesti, reprezentativni objekt koji svjedoči bogatu povijest svojega kraja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?