Retrospektivna izložba

U Kosači otvorena izložba 'Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar'

izložba Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar
Foto: Fena
1/4
19.09.2023.
u 21:25

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, a zatim će biti prenesena u Sarajevo, Travnik i Trebinje.

Retrospektivna izložba "Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992." autorice Ranke Mutevelić otvorena je u utorak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Književnik i umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić ističe kako ova izložba govori o vremenu i uspjesima Prve književne komune Mostar.  

- Ovo je izložba koja govori o izuzetnom izdavačkom poduhvatu, o pravoj kulturnoj avanturi koju je pokrenuo profesor Ihsan Ico Mutevelić i koji je učinio da Prva književna komuna postane jedan od najznačajnijih izdavača u tadašnjoj Jugoslaviji, o komuni koja je izdavala najveća imena tadašnje zemlje – kazao je Maksumić.

Tijekom 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala s najvećim imenima iz književnosti, likovne umjetnosti i znanosti.

- To su knjige koje su bile, ne samo korisne i visokokvalitetne, nego i opremljene na jedan posebna način, koje su bile prelijepe i dobile 16 nagrada na najvećim sajmovima knjiga kod nas i u inozemstvu. Najljepše od svega ovoga je da ovu izložbu neće vidjeti samo publika u Mostaru, nego uskoro i u Sarajevu, Travniku i u Trebinju, tako da će ova izložba pokazati kako inicijativa malog broja ljudi može postati korisna za kulturu jednog grada - naglašava Maksumić te dodaje da je lijepo reći da ova izložba postoji kao dokaz da se ovom gradu nekada moglo napraviti nešto veliko, nešto što je prelazilo njegove granice i sve te knjige koje su izdate činile su od Mostara pravu prijestolnicu izdavaštva bivše zemlje.

Autorica izložbe Ranka Mutevelić podsjetila je kako je radila svih 22 godine u Prvoj književnoj komuni, a otkriva i kako je došla na ideju izložbe.

- Na ideju sam došla tako što je Ico Mutevelić, osnivač prve komune, rekao 2003. godine, kada su ga novinari pitali treba li ponovno osnovati u književnu komunu, da bi trebalo prvo napraviti jedno retrospektivnu izložbu koja bi pokazala je li vrijedno da se ta prva književna komuna ponovno osnuje i ako to bude tako da će on mladim ljudima ponovno pomoći da to ponovo zaživi. Ja sam od tada razmišljala, čuvajući svu tu dokumentaciju od 1992. do danas, i pomislila sam da je vrijeme da napravim izložbu i da pokažem što je radila ta komuna da bi poslije toga mogli to sve lijepo posložiti i dati u muzej ili arhiv, gdje mu i jest mjesto, da bi buduće generacije to mogle izučavati – rekla je Mutevelić.

Smatra kako je ta izdavačka kuća bila zaista iznimna.

- To govori i ogroman broj nagrada koje su osvojene, ali i to da se danas traže te knjige. Mislim da bi književna komuna nastavila rad da nije bilo rata, ne bi imala granica, širila bi se dalje i više na mlađe generacije novih pisaca – zaključila je Mutevelić.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, a zatim će biti prenesena u Sarajevo, Travnik i Trebinje.

Prva književna komuna Mostar osnovana je 12. rujna 1970. godine a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravitelja izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

Ova izdavačka kuća, poznata po svojim bibliografskim izdanjima visoke estetske razine dobitnica je brojnih nagrada.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije