Gradska galerija Goražde

U BiH zvona s crkava nikada nisu smetala glasu mujezina

13.05.2016.
u 08:00

U Gradskoj galeriji u Goraždu postavljena je izložba fotografija pristiglih na natječaj koji je nedavno raspisao Odbor za međureligijsku suradnju Goražde, a birala se najbolja fotografija o temi “Religija i mir”. Na natječaj su prispjele fotografije osam autora i autorica. Nagrade najuspješnijim dodijeljene su na otvaranju izložbe.

Među nagrađenim fotografijama našla se i ona mladog autora Alema Bajramovića iz Goražda koji je počeo fotografirati s 13 godina, prenosi portal klix.ba.

Na fotografiji koja oslikava dvorište crkve svetog Georgija u Novom Goraždu su dvije “pokrivene” djevojke, muslimanke “uhvaćene” u trenutku dok se kreću prema vratima crkve.

“Ova fotografija šalje poruku da je normalno posjetiti sveta mjesta pripadnika drugih religija, kako je normalno da musliman posjeti crkvu, kao i kršćanin džamiju. U Bosni i Hercegovini zvona s crkava nikada nisu smetala glasu mujezina niti će ikad smetati sve dok je pravih Bosanaca i Hercegovaca. Nekako se čitavo odrastanje vodim time da volim svoje i poštujem tuđe i drago mi je što sam odrastao u takvom okruženju gdje se gaje međureligijski dijalog, suradnja i druženja među pripadnicima različitih religija. Upravo na ovom natječaju dobio sam priliku ta moja shvaćanja pokazati onim što najviše volim - fotografijom”, kazao je Bajramović.

Autorica najbolje fotografije je Nizama Dučić iz Novog Goražda, nagrađen je i Nihad Duhović, dok je publika koja je glasovala internetom najboljom proglasila fotografiju Nejre Žige iz Goražda. Nagrađenima su pripale novčane nagrade.

- U svim, a osobito u nagrađenim fotografijama, mnogo je simbolike i poruka koje pozivaju na mir, međureligijsku suradnju, razumijevanje, toleranciju, uvažavanje i poštovanje među svim ljudima. Raduje nas što su takva osjećanja i poruke prisutni među mladima - kazali su, između ostalog, Tomislav Čarapić, Dženan ef. Imamović, jerej Mihajlo Andrić uime Odbora za međureligijsku suradnju Goražde. Pohvale autorima fotografija izrekli su na svečanosti otvaranja izložbe i predstavnici CRS-a, Međureligijskog vijeća BiH.

U svečanosti otvaranja sudjelovali su učenici OŠ “Avdo Smailović” iz Goražda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?