Dani Tolise

Terra Tolis čuva ponosno tradiciju Tolise i Posavine i njeguje je s ljubavlju

storyeditor/2023-05-23/dani.png
24.05.2023.
u 16:16

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara visoka je pokroviteljica manifestacije "Dani Tolise" koja će se održati 17. put, i to od 29. svibnja do 4. lipnja u organizaciji Zaklade "Terra Tolis"

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara prihvatila je pokroviteljstvo manifestacije "Dani Tolise", piše Večernji list BiH. To je odavanje priznanja uspješnosti manifestacije i priznanje Tolisi u njezinim naporima da pokaže svoje vrijednosti. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti tog posavskog kraja.

U svečanom ruhu

Sedamnaestu godinu ​Tolisa ponovno oblači svečano ruho za svoju najdražu manifestaciju i dulje nego ikada do sada, više od tjedan dana, brojnim će sadržajima uljepšati svakodnevicu svoga mjesta, Grada Orašja, Posavske županije, a brojnim gostima pokazati od čega se sastoji prepoznatljiva posavska gostoljubivost zbog koje se svaki putnik namjernik ponovno vraća u posavsku ravnicu.

Od 27. svibnja pa sve 4. lipnja u Tolisi će se odvijati raznovrsni sadržaji od promocija, koncerata, izložbe, smotre sve do tradicionalnog odbojkaškog turnira "Čarlli-Žiri".

Spoj kulturološkog, kulturnog, etnološkog i izvornog blaga ponovno će u svoj raskošnoj ljepoti pokazati posavsko izvorno kolo, najveće u Posavini, jer će biti sastavljeno od nekoliko stotina folkloraša iz 13 KUD-ova - od Bosanske i slavonske Posavine do Hercegovine. Neće nedostajati ni mirisa mora jer u goste Posavini iz Istre stiže Lidija Bajuk Quartet s etnokoncertom. Kako već godinama Dani Tolise uspješno spajaju tradiciju i moderne tokove te time samo ističu svoje vrednote mjesta s kulturno-povijesnom težinom, manifestacija će u svojoj sastavnici imati i likovnu koloniju, dramsku radionicu i još mnogo raznih sportskih sadržaja - od starih posavskih igara do onih svojstvenih današnjem vremenu. Neće izostati ni gastronomskih natjecanja.

U izdanju Zaklade "Terra Tolis" svjetlo dana ugledala je nova knjiga autora Mate Nedića, pjesnika, pripovjedača, romanopisca, putopisca, esejista, književnog kritičara, autora 20-ak samostalnih knjiga. Ovaj put upustio se u zahtjevan posao i ponovno uspio. Potpisao je monografiju "Svjedok svjetlosti" o fra Iliji Starčeviću, osnivaču prve pučke škole u BiH. Promocija knjige održat će se u sklopu Dana Tolise 2023.

Svih proteklih godina manifestacija je donosila oraškom kraju, ali i cijeloj Posavini značajne sadržaje, od međunarodnih smotri folklora, pjesničkih večeri, kazališnih predstava, koncerata klasične i duhovne glazbe, izložbi etnoeksponata, umjetničkih slika i fotografija, promocija knjiga, sportskih turnira, natjecanja u starim sportovima i kuhanju domaćih jela, a od 2010. godine dodjeljuje se i književna nagrada "Fra Martin Nedić".

- Zaklada "Terra Tolis" prihvatila se ozbiljnog posla organizacije manifestacija "Dani Tolise". Smotra ima kulturno-zabavni, sportski, turistički karakter sa zajedničkim podznakom - čuvati kulturnu baštinu našega kraja, njegovati izvorne folklorne običaje i otrgnuti od zaborava izvornu tradiciju posavskoga kraja. Za svakog smo pronašli neki od brojnih sadržaja, tako da vjerujem i ove godine u njezin uspjeh te brojnu posjećenost. Već sada upućujem srdačnu dobrodošlicu svima koji nam dođu u goste - poručuje Daniel Dominković, predsjednik Zaklade "Terra Tolis" i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije "Dani Tolise".

Regata na Savi

Ususret manifestaciji u subotu, 27. svibnja, na rijeci Savi održat će se regata kajacima, kanuima i SUP-daskama od Domaljevca do Tolise duga 17 km. Svečano otvorenje 17. Dana Tolise zakazano je za ponedjeljak, 29. svibnja, od 20 sati na ljetnoj pozornici stadiona SD Sloga u Tolisi. Dani Tolise završavaju u nedjelju, 4. lipnja, tradicionalnom smotrom folklora, odnosno koncertom KUD-ova na istom stadionu, a koncertu će prethoditi mimohod svih sudionika toliškim ulicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?