Otvorena velebna izložba u povodu 50. obljetnice smrti livanjskog slikara Gabriela Jurkića

Svoj put iz Amerike do Livna našlo je i Jurkićevo djelo naslikano prije 100 godina

27.06.2024.
u 13:37

"Cijeli Gabrielov stan mirisao je po terpentinu i ulju jer je stalno nešto radio. Svakih pet minuta skidao je jednu sliku, popravljao, pa radio drugu...", kaže Mirko Jurkić, unuk Gabrielova brata blizanca Mirka

U predvečerje 25. dana lipnja u atriju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno stopile su se likovna i glazbena umjetnost. A sve to u nazočnosti velikog broja posjetitelja i predstavnika svih razina državne i crkvene vlasti, piše Večernji list BiH. Povod je 50. obljetnica smrti velikog bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, rođenog Livnjaka, u čiju je čast upriličena izložba "Gabriel Jurkić - hommage ljepoti, in memoriam 1974. - 2024.".

Stvorio svoj svijet

"Poput 'apoštola Prirode' stvorio je svoj svijet, ukrao je prirodi najsavršeniju poeziju te najljepše i najbolje iz naravi prenio u svoj atelijer, najljepše priče da iz svojih zapisa čita sebi i svijetu", samo je jedan od brojnih zabilježenih zapisa/mišljenja o Jurkiću. Biserka Rauter Plančić, povjesničarka umjetnosti, istaknula je kako su njegove slike toliko skladne u svojoj jednostavnosti da svaka od njih traži pozornost posjetitelja, da je posebno zanimljivo kako Jurkić svojim slikarskim umijećem predstavlja ljepote zime te da su "slike iz tog ciklusa vrhunac Jurkićeva stvaralaštva. Slikao ih je kao da ispovijeda sve svoje zime koje je proživio i one o kojima je maštao u srazu s realnošću koja ga je okruživala".

I upravo jednu takvu antologijsku sliku "U planinama" iz 1922. godine, jedno od njegovih kapitalnih djela, livanjski je Muzej otkupio od privatnog kolekcionara te će svoje trajno mjesto naći u stalnom postavu galerije, kazala nam je ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko.

- Četiri je godine Muzej pregovarao s privatnim vlasnikom slike i, evo, u godini kada obilježavamo 50. godišnjicu Jurkićeve smrti, konačno smo se dogovorili i uz pomoć donatora, Grada Livna, Vlade HBŽ-a, gospođe Nevenke Gotovac Gritz, naših livanjskih župa, ta je slika kupljena i izložena večeras - kazala je Džeko.

Džeko je naglasila kako je izložba prigoda i da se oda počast velikom čovjeku čijeg se imena svakog dana trebamo sjećati "jer je naš Gabriel Jurkić u svemu vidio samo ljepotu. I ova izložba koju prikazujemo, ne samo Livnjacima nego i svima onima koji će u ovih mjesec dana proći Livnom i pogledati je, sama je ljepota". A kako bi se vidjelo što više slika koje do sada nisu bile na izložbama, omogućili su i brojni privatni kolekcionari koji su ustupili/posudili svoja djela. Među njima je i umjetnik, grafičar Endi Pošković, koji je prije mjesec i pol dana iz Amerike donio svoju sliku te je ponovno došao na otvorenje izložbe u Livnu.

- Presretan sam što sam ponovno u Livnu. Ovo mi je peti dolazak u posljednje dvije godine. Od djetinjstva sam obožavao rad Gabriela Jurkića, on je velikan s ovih prostora i njegova umjetnost utjecala je na mene da postanem umjetnik. I, evo, u prilici sam posuditi jedno njegovo djelo koje živi s nama u našoj kući u Americi, da je ono došlo prvi put na ove prostore 100 godina nakon što je naslikano, eto, nema veće sreće - ushićeno nam je kazao Pošković, koji je prije 35 godina otišao iz rodnog Sarajeva i kao umjetnik se ostvario u SAD-u, no koristi svaku priliku da posjeti BiH. Svoje slike za izložbu je ustupio i na njezino otvorenje došao i Mirko Jurkić, umirovljeni odvjetnik iz Pule, unuk Gabrielova brata blizanca Mirka.

A umjetnika je upoznao kada je kao učenik 4. razreda osnovne škole bio na ekskurziji te je, među ostalim gradovima, bio i u Sarajevu u kojem je slikar tada živio i radio. - On me je dočekao sa svojom suprugom Štefom i bio sam kod njih smješten, dobro se sjećam, u Ulici kralja Tomislava na broju 10. Cijeli stan mirisao im je po terpentinu i ulju jer Gabriel je stalno nešto radio. Svakih pet minuta je skidao jednu sliku, pa je popravljao, pa radio drugu.... Meni je govorio kako bih to trebao naslijediti, ali nisam se opredijelio za taj poziv. Jedna od mojih unuka jako dobro crta i mislim da bi ona mogla krenuti tim putem - kazao nam je tom prigodom Jurkićev pranećak.

40 izabranih djela

Autorica izložbe je kustosica Željka Markov i iznimno je zadovoljna što su uspjeli prikupiti neka Jurkićeva djela koja će javnost prvi put vidjeti, i to zahvaljujući, kako je kazala, prelijepoj suradnji i sinergiji više posuđivača i privatnih kolekcionara. Uz napomenu kako i dan-danas otkrivamo Gabriela Jurkića jer su njegova djela razasuta po cijelom svijetu, dodaje: - Ali, već davne 1911., kad je još zapravo bio student na Bečkoj akademiji, tada su ga Austrijanci već prepoznali kao posebnog slikara i on jedini, uz Meštrovića i Tomu Rosandića, dvojicu kipara, izlaže na proljetnoj izložbi Bečke secesije.

Danas možemo reći, s retrospektivnim odmakom, da Jurkić u svakom slučaju jest jedan od najvećih i najznačajnijih pejzažista 20. stoljeća.

U povodu 50. obljetnice smrti prigodnom izložbom u rodnome Livnu predstavljena su neka od Jurkićevih najboljih umjetničkih ostvarenja iz najznačajnijih galerija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te privatnih zbirki. Četrdeset izabranih djela želi prikazati umjetnika koji je putem svog kista težio zabilježiti titraj darovane zemaljske ljepote. Tijekom šezdesetogodišnjeg stvaralačkog razdoblja stvorio je krajolike čarobne ljepote u koje želimo zakoračiti.

Izložba će posjetiteljima biti dostupna do 28. srpnja, a uz prigodno obraćanje svečano ju je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Svojim maestralnim umijećem sviranja na violini cijelu večer obogatio je 13-godišnji Antonio Šarić iz Mostara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije