Knjiga Zorana Bukmira

“Sva se sela malo ponagela, samo...”

05.12.2017.
u 08:00

Promocija knjige Zorana Bukmira, profesora hrvatskog jezika i književnosti u čapljinskoj OŠ “Vladimira Pavlovića”, ponudila je ambijent koji potpuno odudara od klišea o pisanoj riječi u Hercegovini zadnjih desetljeća. Krcata mala dvorana hotela “Mogorjelo” tema - knjiga, predstavljači uneseni u sadržaj, raznovrsne zabavne sentence sve ukomponirano kako to za ovakve prigode i dolikuje – točno u jedan školski sat. Po završetku čestitke autoru i razgovori ugodni, ovoga puta o pisanoj riječi.

Duboko uronivši u problematiku kojom se knjiga “Malo ponagela” bavi, Šime Doko, autorov kolega, jedan od predstavljača i recenzenata, govoreći o glavnom liku seljaku Matetini, uz ostalo je naglasio: “Iako je u stvarnosti običan, krhak mali čovjek koji svojim mudrim ironičnim podbadanjem, humorom, čak i na svoj račun, kroz dijaloge i originalne komentare o općepoznatim stvarima koje muče svakoga čovjeka, na šaljiv način narodnim mudrostima hrabro ukazuje na društvene probleme spreman na kompromis jedino u situacijama kad se radi u interesu ljudi, životnosti mjesta i ničeg drugog. Sve priče u knjizi bi se mogle pripisati i bilo kojem drugom mjestu jer je svugdje isto, stoga nije spomenuo ime mjesta”, zaključio je Doko. Program predstavljanja otvoren je pučkom “Malo ponagela”, a zatim je okupljene kraćim obraćanjem pozdravio akademski kipar Ante Brkić, predsjednik čapljinskog ogranka Matice hrvatske, izdavača knjige, koji je, uz ostalo, izrazio nadu “u bolje dane Matice, a time i više knjiga”. Publicist Stanislav Vukorep, urednik knjige, osvrnuo se na Bukmirov humoristično-ironični stil, a zatim dodao da poruka naslova knjige i pučke pjesme “Malo ponagela”, upućuje da njezin tvorac stvari ipak ne gleda crno. “Čim se ‘malo ponagela’ poruka je da se stvari mogu i popraviti.” Inače, pučka pjesma glasi – Sva se sela malo ponagela, samo moje stoji k’o bandera”! Autor je u kraćem obraćanju zahvalio “svima” koji su doprinijeli da njegova prva knjiga ugleda svijetlo dana. Podatak da je riječ o prvoj knjizi, može zavarati da je riječ o početniku. Naprotiv, riječ je o autoru koji je dulji niz godina pisao scenarij za trebižatski karneval, a pitanje je materijalne mogućnosti i svakako reakcija na prvu objavljenu zbirku hoće li njegov bogat neobjavljeni spisateljski opus ugledati svjetlo dana. U zabavnom programu nastupili su – Mirjan Bukmir, tenor, Luka Bubalo na klaviru, pjevač Jadranko Mikulić, Lucijan Bukmir, dok je program vodila Antea Škegro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?