u 19 sati

Sutra počinje Mostar Film Festival

Mostar film festival
FENA
23.11.2016.
u 13:41

Projekcijom filma "Mrtve ribe plivaju na leđima", hrvatskoga redatelja Kristijana Milića, u četvrtak, 24. studenoga, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u 19 sati bit će otvoren 10. Mostar film festival (MOFF).

Projekcija filma "Mrtve ribe plivaju na leđima", kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Mostaru, bit će zatvorenog tipa te će, po riječima jednog od glumaca filma Dražena Mikulića, sa sobom donijeti i posebne emocije.

Na Festivalu, koji će trajati do 30. studenoga, po prvi put prikazivat će se filmovi u natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom i dječjem programu. 

U natjecateljskom programu Festivala bit će, kako je istaknula umjetnička direktorica MOFF-a Maja Lasić, predstavljeno sedam filmova, a najboljima će biti dodijeljene nagrade Stablo ljubavi.

- Stručni žiri odabrat će najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta - kazala je Lasić dodavši kako je riječ o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije. 

- U natjecateljskom dijelu festivala, u petak, 25. studenoga, na programu je srbijanski film "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića nakon čega hrvatski redatelj Zrinsko Ogresta donosi priču "S one strane".

U subotu, 26. studenoga, bit će prikazan film "Oslobođenje Skoplja" u režiji Danila i Rade Šerbedžije, nakon čega slijedi film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu".

U nedjelju, 27. studenoga, na programu je film "Ne gledaj mi u pijat", hrvatske redateljice Hane Jušić, dok će 28. studenoga, biti prikazan film "Lazar" Svetozara Ristovksog, a 29. studenoga, hit komedija "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića.

Na konferenciji je najavljena i prodaja ulaznica koja kreće od danas na blagajni Kosače. Za filmove dječjeg programa cijena je 2 KM, za dokumentarce 4 KM, za filmove u natjecateljskom programu cijena je 5 KM, dok je za studente ulaz bespalatan.

Ovogodišnji MOFF donosi i dokumentarac o legendarnoj rock skupini Zabranjeno pušenje, koju je pod nazivom "No smoking in Sarajevo" zabilježio redatelj Gianluca Loffredo. Od domaćih ostvarenja bit će prikazan narativni dokumentarac novinara i redatelja Zdenka Jurilja, "Druga obitelj", koji prati priču o Udruzi fra Mladen Hrkać.  

U programu "Dječji klasici" koji se ove godine održava pod sloganom "Junaci lektire na velikom ekranu", MOFF donosi pet igranih filmova za djecu. Među ostvarenjima rađenim po književnim djelima iz školske lektire, publika 10. MOFF-a moći će pogledati filmove "Koko i Duhovi" i "Ljubav ili smrt", redatelja Daniela Kušana, te drugi dio trilogije o poznatom dječaku Koku "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića.

Uz 'Koka', među dječjim klasicima naći će se i "Šegrt Hlapić", redatelja Silvija Petranovića te "Duh u močvari", redatelja Branka Ištvančića. Filmovi iz programa "Dječji klasici", koji je namijenjen školarcima, ali i svima onima koji se žele prisjetiti dobrog dječjeg štiva, bit će prikazani u prijepodnevnim projekcijama.

U studentskom programu "Hej studenti studentima", koji MOFF donosi u suradnji s HT Eronetom, bit će prikazani filmovi polaznika Dramskih i scenskih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Novog Sada i Cetinja, dok će oko tridesetak studenata tijekom festivala sudjelovati u radionicama naziva "Masterclass".

Radionice su zamišljene kao svojevrsna filmska platforma na kojima će studenti moći učiti od vrhunskih filmskih profesionalaca.

Stablo ljubavi za životno djelo na Mostar Film Festivalu ide u ruke glumačkim velikanima Draganu Despotu i Lazaru Ristovskom.

Uz dobar filmski program, 10. izdanje Mostar Film Festivala donosi odličnu zabavu i bogat glazbeni program. Tako će prvu večer u Golden Pubu goste zabavljati bend Zoster. Pored tog benda, u sklopu MOFF-a nastupit će Zabranjeno pušenje, Elemental, Galija, Maca - Cabaret: Dva i po muškarca, Tamburaši s kamena, a bit će organiziran i Disco Trash Party.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije