Obljetnica smrti Frane Primorca

Stožerna i neizostavna figura svekolikog kulturnog života

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
29.12.2016.
u 11:00

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk na dostojan način obilježena je prva godišnjica smrti akademskog slikara Frane Primorca Umjetnika, koji je iznenada preminuo 27. prosinca 2015. godine od posljedica srčanog udara. Uz članove obitelji pokojnog Frane, evociranju uspomena na pokojnog Umjetnika nazočili su brojni njegovi prijatelji i likovni umjetnici, uglednici i njegovi poštovatelji iz Brotnja i Hercegovine. Tim povodom u Galeriji Kluba MH Čitluk otvorena je zanimljiva izložba Franinih slika pod nazivom “Akt”, rađenih različitim tehnikama. O životnom putu i umjetničkom stvaralaštvu Frane Primorca govorili su: Andrija Stojić, Maja Gagro i Zlatko Prusina, koji je izložbu i otvorio.

Stožerna figura

Govoreći o slikarstvu i izloženim slikama Frane Primorca, Maja Gagro uz ostalo je istaknula:

- Ova izložba ima za cilj prikazati način na koji se umjetnik istinski predaje aktu koji za njega nema namjeru transpariranja ljudskog tijela kao vulgarne teme, nego umjetničko viđenje ljudskog tijela kao onog prvobitnog, ogoljelog, danog od Boga i prirode kao čin snage, moći i divljenja - kazala je Maja Gagro. Kažimo i to da je obilježavanje prve godišnjice smrti Frane Primorca svojim nastupom dolično uveličala ženska klapa “Bura” iz župe Gradina. Frano Primorac rođen je 5. veljače 1959. godine u Čitluku gdje je završio osnovnu školu, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti - odsjek slikarstvo. Bio je istaknut kulturni i javni djelatnik, koji je kao talentirani likovni umjetnik gotovo trideset godina predstavljao stožernu i neizostavnu figuru svekolikog kulturnog i javnog, a napose likovnog života u Brotnju i Hercegovini. Pokojni Frano bio je neumorni promicatelj kulturnih i tradicijskih vrijednosti hrvatskog katoličkog puka na ovim prostorima te nadasve veliki domoljub i humanitarac. U najtežim danima opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, a i u godinama koje su uslijedile nakon Domovinskog rata, bio je poznat i kao organizator i pokretač brojnih humanitarnih izložbi, a i sam je u dobrotvorne svrhe darovao nekoliko stotina svojih umjetničkih djela.

Plemenit čovjek

Kao drag i plemenit čovjek pokojni je Frano bio redoviti sudionik brojnih likovnih kolonija od Prevlake do Vukovara, kao i onih na prostorima BiH. Svojim radovima sudjelovao je i na svih 12 međunarodnih likovnih kolonija “Didak” u Gradnićima, a prošlogodišnjoj je bio voditelj. Iza sebe je ostavio više od tisuću djela.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?