Razasuti stećci

Stećke treba zaštititi od propadanja i još bolje istražiti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
20.10.2015.
u 06:15

Ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici svojim izgledom, ornamentikom i simbolikom plijene pozornost povjesničara i istraživača

Da je područje Brotnja bilo naseljeno u kontinuitetu od prapovijesti i rimskog razdoblja sve do današnjeg vremena, najrječitije potvrđuju brojni sačuvani ostaci materijalne kulture. Među njima je i više od 500 dobro sačuvanih i vrijednih stećaka - svojevrsnih srednjovjekovnih kamenih nadgrobnih spomenika koji svojim izgledom, ornamentikom i simbolikom plijene pozornost povjesničara te govore o višestoljetnoj i burnoj prošlosti ovih krajeva.

Stećci na Sajmištu

Tako se u samom središtu Čitluka, u neposrednoj blizini Gradskog groblja Podadvor, na lokalitetu Sajmište, na manjem zemljanom uzvišenju nalazi skupina stećaka: sljemenjaka, sanduka i ploča. U jednom redu su dva sanduka i dvije ploče, u sredini je veliki sljemenjak s tordiranim užetom okolo ispod streha, dok se na bočnim stranama još uvijek donekle nazire scena posmrtnog kola. Na jednoj ploči s juga izgrađena je veliki kamen za stavljanje ulja i paljenje svijeća za pokojnike, a na jednoj od šest ploča s istočne strane izrađen je plastičan znak posvetnog križa. Budući da se takav posvetni križ nalazi u kripti sv. Viperta u Kvedlinburgu (Njemačka), očevidno je da su ti motivi i simboli u Hercegovinu preneseni iz zapadnih krajeva.

Članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije