INTERVJU Iljo Benković, 
organizator Dana hrvatskog filma

Sretni smo što je festival u Orašju narodni, a ne festival privilegiranih

iljo
05.09.2015.
u 10:12

U povodu 20. izdanja Dana hrvatskog filma u Orašju razgovarali smo s predsjednikom Organizacijskog odbora revije filma Iljom Benkovićem.
• Kada se osvrnete, na što ste najponosniji?
- Sretni smo što proteklih 20 godina festival traje u nizu bez prekida, nekada s više, a nekada s manje radosti kao što je to bila prošla godina zbog poplava. Ipak, zadržao je onu svoju posebnost, prirodnost i nešto što ga čini drugačijim u odnosu na sve druge festivale.
• Festival je prepoznatljiv po svom gostoprimstvu, opuštenom ozračju i druženju?
- Upravo tako. Na festival nismo ušli preko crvenog tepiha, već iz zaljubljenosti u film i iz poštovanja prema našem Ivi Gregureviću koji je zapravo inicijator cijelog projekta festivala.
• Dani hrvatskog filma u Orašju vremenom su stekli epitet “mala Pula” jer se na njemu prikazuje najnovija hrvatska produkcija?
- U proteklih 20 godina uspjeli smo u Orašje dovesti gotovo sve što je od igranih filmova proizvela hrvatska filmska produkcija te smo na takav način orašku publiku učinili privilegiranom u odnosu na sva druga velika kulturna središta jer filmovi nam izravno s Pulskog festivala dolaze u Orašje na Dane hrvatskog filma. Iza nas je 20 godina u kojima smo se uvijek i iznova radovali filmskim danima i kroz koje su prošli gotovo svi koji se bave filmom.
• Festivala sigurno ne bi bilo da nije Ive Gregurevića, legende hrvatskog glumišta, koji svojim entuzijazmom i karizmom privlači brojne filmaše i publiku u Orašje?
- Drago nam je što naš Ivo ima takav autoritet među svojim kolegama da njegov poziv u pravilu svi prihvaćaju, a ne dolaze jedino oni koji su na dalekom putu. Oraškoj publici, tvrdi to odgovorno, kroz 20 godina naklonili su se gotovo svi poznati glumci i redatelji.
• Vašu filmsku smotru prati i poseban popratni program u vidu zabave, druženja i rekreacije?
- Sretni smo što smo uspjeli ovaj festival održati kao narodni, a ne festival privilegiranih jer su na festivalsku zabavu svi pozvani bez pozivnice, dok na premijeru, iz razumljivih razloga male kinodvorane i ograničenog broja mjesta, gosti ipak imaju prvenstvo pa je ulazak u dvoranu moguć jedino s ulaznicom. Inače, za sve predstave filmova koji su na repertoaru ulaz je slobodan.
• Ove godine DHF u Orašju stekao je predznak međunarodnog. Zbog čega?
- Iako se radi do sada o Danima hrvatskog filma u kojima dominiraju filmovi iz hrvatske filmske produkcije za jubilarnu 20. godišnjicu manifestacije opredijelili smo se proširiti repertoar s gostujućim filmovima iz produkcije BiH, Slovenije i Srbije, pa festival ima i međunarodni karakter.
• Ipak, nije sve bez problema, a najveći problemi su infrastrukturne prirode?
- Da. Nova dvorana nije završena tako da su postojeći kapaciteti za publiku i dalje premali. Gostiju imamo za deset hotela, a tri su u funkciji pa smo primorani goste primati i u susjednim mjestima te privatnom smještaju gdje je ove godine smješteno oko 100 glumaca i gostiju. Sve je to možda još jedna posebnost festivala, ali ipak voljeli bi kada bi 21. Filmski festival dočekali primjereno u novoj sportskoj dvorani u Orašju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?