Predstavljena knjiga „Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu“

„Spomenik zavičaju“ kao primjer načina očuvanja povijesti, običaja i tradicije

06.06.2022.
u 17:46

Knjiga, u prvome dijelu, uz kratak povijesni hodogram kroz Kupres, donosi i priču o starim zanatima na Kupresu i običajima u vezi s njima; ovčarstvu i lovištima te obrađivanju zemlje, gradnji kuća, hanova, koliba i štala

Stanovnici Kupresa i Begova Sela bogatiji su za nesvakidašnji spomenik zavičaju. Upravo je tako knjigu predstavljenu u pastoralnom centru župe Svete Obitelji u Kupresu, naslovio njezin autor Zlatko Mladinov. Ovaj rođeni Kuprešak desetljećima je prikupljao vrijednu arhivsku građu o životu i običajima ljudi svojega kraja nakon čega je sav prikupljeni materijal proslijedio na uređivanje vlč. Dubravku Turaliji. 

Knjiga, u prvome dijelu, uz kratak povijesni hodogram kroz Kupres, donosi i priču o starim zanatima na Kupresu i običajima u vezi s njima; ovčarstvu i lovištima te obrađivanju zemlje, gradnji kuća, hanova, koliba i štala. Druga cjelina knjige odnosi se na begovske obitelji i posjede na Kupresu s posebnim osvrtom na Begovo Selo, njegovo stanovništvo i rodoslovlja.

Govoreći o knjizi kao o „nezaobilaznoj Bibliji“ predstavljačica, poznata HRT-ova novinarka Zrinka Turalija Kurtak, podsjetila je publiku na svoje kupreške korijene te čestitala autoru i uredniku na, kako je kazala, sjajnoj publikaciji koja će čitateljima otkriti niz zanimljivih i korisnih informacija. 

Primjerice, o prvom automobilu u Kupresu, prvoj zabavi, čitaonici ili pak znamenitim Kuprešacima. Vlč. Ivica Mršo, profesor na Katolčkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, pozvao je okupljene da im knjiga „Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu“ bude putokaz kako od zaborava čuvati svoju povijest i tradiciju. Posebno je kao osobitu vrijednost publikacije izdvojio rodoslovna stabla. 

Urednik knjige vlč. Dubravko Turalija kazao je kako je s posebnom radošću, više od dvije godine, pripremao izdanje za tisak. „Knjiga je sada pred svima nama i uz nju možemo bolje upoznati sebe i svoj kupreški kraj, zahvaljujući prije svega golemom entuzijazmu autora Zlatka Miladinova“ , kazao je vlč. Dubravko Turalija. 

Sam autor vrlo se emotivno zahvalio svima koji su pomogli u stvaranju ovog „spomenika zavičaju“ te uz nekoliko anegdota o ljudima i običajima koje opisuje u knjizi, okupljene proveo kroz dio publikacije.

Poseban začin promociji knjige svojim su nastupom dali članovi KUD-a „Ivančice“, zbora mladih iz Kupresa. Predstavljanje knjige su organizirali vlč. Dubravko Turalija, župa Svete Obitelji Kupres i Udruga „Naša ognjišta“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije