Izložba radova “Continuum tremens”

Skulpturalnost brodovlja u opusu Marija Šunjića znakovit je iskorak u prostor

13.02.2016.
u 07:00

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena je izložba radova “Continuum tremens” umjetnika Marija Šunjića, gdje će biti postavljena do 6. ožujka 2016. godine.

Izložbu je predstavio umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić, naglašavajući kako ova izložba, koja se održava u korizmeno vrijeme, preklapa i umjetničku i religioznu duhovnost.

Ljepota umjetnosti

Za razliku od istinske ljepote, to jest čara svega onoga što nas privlači našoj konačnoj sreći i ispunjenju, zadovoljava ljepota čar je svega onoga što nas opčinjavajući sklanja našoj krajnjoj nesreći i uništenju. To se analogno može primijeniti i na razliku između istinskih i lažnih prijatelja ili, pak, istinskih i prividnih dobara. I razboriti i lukavi znaju što treba činiti kako bi postigli ono što žele; pa ipak, razborit čovjek bira moralnu vrsnoću i ispunjenje vlastitih bića, dok lukavac teži moralnom samouništenju. Istinska je ljepota uvijek izvor radosti i naslade u svemu onom što nas privlači našoj istinskoj i vječnoj sreći u Onome koji je sam Ljepota/Sreće. Ako ne možemo živjeti bez sreće, kao što je tvrdio Aristotel, tada tako isto ne možemo živjeti bez ljepote, rekao je fra Vendelin. Posjetitelji su se posebice zadržavali na skulpturama brodova, koji su obilježili jednu vremensku epohu. Skulpturalnost brodovlja u opusu Marija Šunjića znakovit je iskorak u prostor. Dojam koji ostavljaju na promatrača čini “prave brodove” manje brodovima od onih koje smo u prilici sagledati na ovoj izložbi, napisano je u katalogu koji je izdan prigodom otvaranja izložbe.

Izložba je nazvana po jednom od izloženih ciklusa, “Continuum tremens”, a svi su nastali u posljednjih 10-ak godina. Mario Šunjić se posebice sjeća vremena iz devedesetih kada je, kako tvrdi, ovaj prostor bio jedan od rijetkih na kojem se mogla osjetiti umjetnost.

Spontanost, zaigranost...

Rafiniranim jezikom likovnosti, tehnikom kolaža Šunjić tvori “stabilnu” poziciju, oazu kreativnog znakovlja. Spontanost i zaigranost izraza izravno se suprotstavljaju rigidnosti sustava, te tako čine svojevrsnu mirnu luku duhovnog bića. Radovi i ciklusi izloženi na ovoj retrospektivnoj izložbi Marija Šunjića jedan su od ponuđenih putova kojima će u vizualnom, racionalnom i estetskom smislu vaše unutarnje “ja” zasigurno zaintrigirati na kretnju koja će vam u povratku priuštiti istinsko zadovoljstvo, vrednotu i privilegij umjetničkog djela kao izvora bezuvjetnog davanja..., istaknuo je autor kataloga Dalibor Nikolić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Miro Kraljević, vjerujući kako će i ove godine Franjevačka galerija prirediti niz ovakvih izložbi i time obogatiti kulturni život Širokobriježana.•

Mario Šunjić rođen je 1975. u Malschu, okrug Karlsruhe, Njemačka. Srednju strojarsku školu je završio 1994. u Mostaru. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru upisao je 1997. godine, a diplomirao slikarstvo 2002. u klasi profesora Ante Kajinića. Na postdiplomskom studiju ARS SACRA diplomirao je 2005. godine. Od 2009. je zaposlen na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?