Srednja glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik nastavlja misiju pružanja vrhunskog obrazovanja

Škola prepuna talenata u kojoj glazba nije samo predmet učenja već i način života

06.06.2024.
u 11:14

Srednja glazbena škola Jakova Gotovca stoji u srcu Novog Travnika kao svjetionik umjetničkog obrazovanja i kulturnog razvoja. Ova škola, koja nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja Jakova Gotovca, postala je sinonim za glazbenu izvrsnost i predanost umjetnosti. Osnovana 1996. godine, škola je brzo stekla reputaciju kao jedna od vodećih ustanova za glazbeno obrazovanje kako u svome gradu tako i šire, pružajući svojim učenicima inspiraciju i podršku u umjetničkom razvoju.

Ljubav prema umjetnosti

- U našoj školi glazba nije samo predmet učenja već i način života. Svaki dan radimo na tome da pružimo najbolje glazbeno obrazovanje, potičući istodobno ljubav prema umjetnosti i profesionalni rast naših učenika - kaže Ivanka Vrhovac, ravnateljica Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik.

Srednja glazbena škola Jakova Gotovca četverogodišnja je srednja škola koja izučava dva smjera: teorijski i instrumentalni s odsjecima za glasovir, harmoniku, gitaru, violinu, trubu, klarinet, flautu i solo pjevanje. Učenici imaju prigodu sudjelovati u školskom zboru i orkestru, čime stječu vrijedno iskustvo zajedničkog muziciranja i javnih nastupa. Škola je poznata po svome poticajnom i kreativnom ozračju koje motivira učenike da istražuju svoje glazbene interese i razvijaju individualne talente. Redoviti koncerti, radionice i masterklasovi s istaknutim glazbenicima omogućuju učenicima dodatno se usavršavati i proširivati vlastite horizonte. Jedan od ključnih čimbenika uspjeha ove škole njezin visokokvalificirani nastavni kadar. Većina profesora ujedno su i bivši učenici ove škole, što jasno oslikava duboku povezanost i kvalitetu škole kao istaknute ustanove glazbenoga obrazovanja. Njihova stručnost i iskustvo omogućuju učenicima da razviju svoje vještine na najvišoj razini, bilo da je riječ o teoriji glazbe, instrumentalnoj izvedbi ili vokalnim performansima.

Tijekom godina učenici su ove škole osvajali brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima potvrđujući visoku razinu obrazovanja i talenta koju škola njeguje. Ti uspjesi nisu samo osobna postignuća učenika već i priznanja školi koja ih vodi i podržava na njihovu putu. I ove školske godine učenici su postigli zapažene rezultate na školskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Na ovogodišnjem VII. školskom natjecanju učenici su imali prigodu natjecati se u oblasti teorijskih predmeta u klasi profesorica Gordane Mišković, Nanarele Bajo i Danijele Baškarad te u oblasti instrumentalnog izvođenja u klasi profesora Ivanke Vrhovac, Andrijane Bugarin, Ajle Đidić i Ivane Grujić. Učenici su osvojili 11 prvih nagrada, osam drugih i dvije teće, a posebno su pohvalne dvije specijalne nagrade u oblasti teorije glazbe: Andrej Slipac, specijalna nagrada u kategoriji harmonija, klasa profesorica Gordana Mišković i Petar Barišić-Tadić, specijalna nagrada u kategoriji povijest glazbe, klasa profesorica Danijela Baškarad.

Na XXVI. Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Sarajevu osvojili su tri prve nagrade, od kojih dvije u kategoriji glasovir usporedni, učenice Nikolina Grganović i Lucija Pervan u klasi profesorice Andrijane Bugarin te prva nagrada u kategoriji violina solo, učenica Matea Popović u klasi profesorice Ajle Đidić. Na Međunarodnom festivalu glazbe "Simfonija di sale" u Tuzli učenik Nikola Pendeš osvojio je III. nagradu u kategoriji violina solo, klasa profesorica Ajla Đidić.

Na ovogodišnjem XIV. Međunarodnom festivalu harmonike i VI. Međunarodnom natjecanju pijanista "Akordeon art plus" u Istočnom Sarajevu učenici su potvrdili svoj ovogodišnji trud i rad zajedno sa svojim profesorima. U kategoriji klavirski praktikum učenici Borna Martinović, Lucija Pervan, Nikolina Grganović, Marija Matišić, Tajra Halilović i Anja Bajo osvojili su šest prvih nagrada u klasi profesora Andrijane Bugarin, Darka Dujmušića i Aide Kaimović. U kategoriji harmonika solo učenik Asmir Kopčić osvojio je I. nagradu u klasi profesora Emira Smajiša. Učenik Luka Popović u kategoriji glasovir solo osvojio je II. nagradu u klasi profesorice Ivanke Vrhovac. Orkestar Srednje glazbene škole Jakova Gotovca pod vodstvom profesora Marka Plavčića osvojio je II. nagradu u kategoriji komornih sastava. Ovi su uspjesi pravi pokazatelj kvalitetnog obrazovanja koje škola pruža.

Osim priznatog međunarodnog uspjeha, škola svojim koncertima i projektima značajno obogaćuje društvenu zajednicu. Važan je partner lokalnim kulturnim ustanovama, doprinosi kulturnoj razmjeni i suradnji. Ove školske godine održana su ukupno 34 nastupa, od toga 18 javnih nastupa učenika, pet koncerata, sedam internih sati i četiri koncerta gostiju. Uspješan kraj školske godine zaokružen je zajedničkim koncertom Osnovne i Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik održanog u povodu obilježavanja Dana općine Novi Travnik i 75. rođendana grada.

Vizija daljnjeg unaprjeđenja

S vizijom daljnjeg razvoja i unaprjeđenja Srednja glazbena škola Jakova Gotovca nastavlja svoju misiju pružanja vrhunskog glazbenog obrazovanja. Cilj je i dalje inspirirati nove generacije glazbenika te doprinositi kulturnom bogatstvu i raznolikosti. Kroz stalnu predanost kvaliteti i inovacijama škola se pozicionira kao vodeća ustanova u oblasti glazbenog obrazovanja u okružju. Srednja glazbena škola ostaje simbol izvrsnosti i predanosti umjetničkom razvoju, ne samo u lokalnoj zajednici već i na širem području Bosne i Hercegovine, ali i dalje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije