Festival “Prvi kadar”

SFF dobitnik plakete za razvoj kinematografije u BiH

plaketa SFF
07.11.2015.
u 18:03

Dodjelom plakete započela je suradnja između dva festivala

Izložbom umjetničke fotografije ”Trenutak stvarnosti” i dodjelom plakete za doprinos razvoju filmske umjetnosti u BiH, u Istočnom Sarajevu je otvoren 9. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Plaketa “Filmska klapa za razvoj kinematografije u BiH” ove godine dodijeljena je Sarajevo Film Festivalu, za doprinos u razvoju filmske umjetnosti BiH, afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva i stvaralaštva na području bivše Jugoslavije. Dodjelom plakete započela je suradnja između ta dva festivala.

U obrazloženju nagrade navodi se da “s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe, kroz obrazovnu i networking platformu za mlade filmske autore, SFF omogućava da talenti i budući projekti iz BiH i regije dospiju u međunarodni centar pažnje, čime se stvara čvrsta platforma za razvoj kinematografije u BiH i regiji.”

Izložbа umjetničke fotografije "Trenutak stvarnosti" predstavlja umjetnički opus autora Rajka Paštara. Dosad je sudjelovao na više od 150 izložbi i osvojio brojne nagrade od kojih je najznačajnija Prva nagrada na Šestoaprilskom salonu umjetničke fotografije u Sarajevu 1984. godine. Dosad je imao tri samostalne izložbe. Temа izložbe "Veličаnstvenost životnog trenutkа" umjetniku je dаla velike mogućnosti dа predstаvi trenutаk stvаrnosti kroz svoj umjetnički objektiv u tri ciklusa.

Plaketa "Filmska klapa" dodijeljena je Predragu Kovaču načelniku Općine Istočna Ilidža za dosadašnju pomoć u realizaciji Festivala i drugih kulturnih manifestacija u Istočnom Sarajevu. Općina Istočna Ilidža je svih devet godina podržavala i financijski pomagala Festival.

Službeni natjecateljski program Festivala otvorio je dokumentarni film "U mraku", redatelja Gorana Stankovića koji je magistrirao filmsku režiju na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu.

Dokumentarni film "U mraku" govori o rudarima u Srbiji, a svjetsku premijeru imao je na Festivalu IDFA 2014. u Amsterdamu. U natjecateljskom programu, na otvaranju Festivala, premijerno je prikazan i kratki igrani film redatelja Hadži-Aleksandra Đurovića "Đurđevak crveni", koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" trajat će do 12. studenog, bit će prikazano 75 filmova iz 27 država svijeta od čega u natjecateljskom programu 55 filmova. U pratećem programu Festivala, između ostalog, bit će organizirana radionica animiranog filma “Duša čovjeka”, DokMasterKlas, izložba umjetničke fotografije, edukativne i specijalne projekcije...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije