prvak drame

Sarajevski glumac nova je žrtva korone, oproštaj kolege: 'Nevjerica i šok. Putuj Gagi i mahni nam'

Autori: Vecernji.hr, Hina
07.11.2020.
u 13:42

Poznati bosanskohercegovački glumac Dragan Jovičić umro je u bolnici u Sarajevu gdje se liječio od zdravstvenih komplikacija prouzročenih koronavirusom, potvrdili su u petak predstavnici uprave Kamernog teatra 55, čiji je on bio dugogodišnji član i prvak drame.

Jovičić (66) je studij glume završio u Sarajevu 1976. godine, a karijeru je započeo kao glumac sarajevskog Narodnog pozorišta te potom Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. Publika ga ipak najviše pamti po izvrsnim ulogama koje je ostvario u televizijskim serijama koje je producirala tadašnja TV Sarajevo poput "Porobdžija", "Koža" i "Aleksa Šantić". Karijeru je završio kao prvak drame Kamernog teatra 55, u kojemu je stalno angažiran od 1987. godine Najzapaženije uloge u proteklim godinama bile su one Berange u" Kralj umire" Eugena Ionescoa u režiji Dine Mustafića, Hasanage u "Hasanaginici" u režiji Mustafe Nadarevića te Machiavellija u "Dijalogu u paklu" Maurica Jolyja u režiji Aleša Kurta i Paulina u "Ay, Carmela" Jose Sinisterra u režiji Roberta Raponje, obje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Za kreaciju lika Paulina, uz nebrojene visoke ocjene i kritike i publike diljem Europe, dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. kazališnom festivalu MESS.

Dobitnik je i "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva za doprinos kazališnoj umjetnosti. Od glumca se na Facebooku oprostio i njegov kolega, kazališni glumac Emir Hadžihafizbegović.

"Sinoć je u bolnici 'Podhrastovima' životnu bitku izgubio moj kolega i veliki umjetnik Dragan Jovičić. Prvak drame 'Kamernog teatra 55'. Nevjerica i šok, dominantan je osjećaj nakon ove vijesti. Mirjani i djeci izražavam saučešće u svoje i u ime svih uposlenika 'Kamernog teatra 55'. Putuj Gagi i mahni nam s nekog boljeg mjesta koja postoje i čekaju na ljude poput tebe. Tvoj brat Emir!" napisao je glumac.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije