“Evolucija, kapitalizam i globalizacija”

Samo okretanjem čovjeka prema čovjeku moguće je zaustaviti samouništenje

21.04.2017.
u 07:45

Napretkov kulturni centar u Zagrebu, s brojnim tribinama čije održavanje naglašava u svojem mandatu predsjednik dr. sc. Tomislav Dubravac, mjesto je okupljanja, rekli bismo, intelektualne elite onih posavljaka koji Zagreb doživljavaju, kako voli reći i jedan od najpoznatijih, glumac Ivo Gregurević, samo kao adresu prebivališta, no srce je uvijek u rodnom kraju.

Poznata književnica Julijana Matanović sa posavskim korijenima također vrlo često i rado progovara na književne teme u tom kutku kulture.

Klub znanstvenika Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu u ovogodišnjem ciklusu predavanja pomaže Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ovoga puta stao je iza projekta održane tribine pod nazivom “Evolucija, kapitalizam i globalizacija, - Homo sapiens-vrsta bez odgoja.”

Povod tribini je objava knjige “Životno zajedništvo. 

Homo sapiens – vrsta bez odgoja” u spomen na 500 godina od objave knjige Thomasa Morea “Utopija”.

Autor knjige mr. sc. Zdravko Mršić bio je ujedno i  predavač, a tribinom je moderirao dr. Dubravac, predsjednik zagrebačke glavne podružnice i voditelj Napretkovog kluba znanstvenika.

U uvodu predavanja Dubravac se osvrnuo na probleme današnjeg društva uzrokovane brzim tehnološkim razvojem civilizacije, a gotovo nikakvim radom, kako je kazao, na moralnom razvoju čovjeka.

U svom predavanju predavač dolazi do zaključka da je upravo homo sapiens vrsta bez odgoja koja svojim neodgovornim ponašanjem dovodi u pitanje opstanak planete Zemlje.

Prema riječima predavača, bez velikog zaokreta u svom ponašanju i okretanju prema zajedništvu nema pozitivnog ishoda, jer ono prema čemu ide današnje čovječanstvo predstavlja “put bez povratka.”

Upravo iz tih razloga mr.sc. Mršić insistira na okretanju čovjeka prema čovjeku s puno više empatije jednih prema drugima jer jedino na taj način moguće je zaustaviti samouništenje.

Predavanje je potaknulo niz pitanja, pa i nekih suprotnih razmišljanja, koje je publika postavljala predavaču.

Ono u čemu su se svi složili jest da je potreban rad na duhovnom razvoju čovjeka koji se spoznajom o sebi i zalaganjem za dobrobit cijele vrste može suprostaviti prijetnjama.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?