U Stugama i Gorici kraj Čapljine održan „Božićni koncert 3 u 1“

Sadržaji u duhu tradicije razlogom su dobre posjećenosti i raspoloženja

29.12.2023.
u 11:43

Vjerno tradiciji organizacijom još jednog izdanja „Božićnog koncerta 3 u 1“ ostaje HKUD „Zora“ iz Struga i Gorice, naselja nadomak Čapljine. Koncert je održan u slobodno se može reći velebnom zdanju Kulturnog doma u Gorici, kojeg ovo kulturno-umjetničko društvo gradi korak po korak iz godine u godinu, pa je tako za ovogodišnji koncert promoviran novi razglas u dvorani. Uz domaćina HKUD „Zora“ iz Struga i Gorice nastupili su HKUD „Vrila“ koje okuplja ljubitelje folklora iz nekoliko naselja kraj Širokog Brijega, HKUD „Goranci“ iz Goranaca kod Mostara, Muška klapa „Trebižat“ i Zbor Svetog Stjepana iz Gabele pod vodstvom raspjevanog don Vinka Puljića. Prezentirani repertoar bio je zaista širok, od plesova i gange iz Zapadne Hercegovine, preko tradicijskih napjeva iz Doline Neretve i Dalmacije, do bunjevačkog Momačkog kola i naravno duhovnih pjesama.

Vjerni tradiciji „Božićnog koncerta 3 u 1“ iz HKUD „Zora“, ostaju i kad je riječ o programu koji počinje sadržajima pod nazivom „dani otvorenih vrata“, nakon čega slijedi  koncert, dok je završni čin večera pod nazivom „stade cvrka uštipaka poče pjesma djevojaka“ kojim se uz pjesmu, jelo i druženje završava ovaj etnološki osebujan događaj. Sadržaji u duhu tradicije kojima obol daju mladi Stružani i Goričani, svakako je razlogom dobre posjećenosti i raspoloženja koje vlada tijekom „Božićnog koncerta 3 u 1“. Treba naglasiti da je HKUD „Zora“ koje uz ostale ima i karnevalsku sekciju, jedno od rijetkih društava u Hercegovini pa koliko vidimo po raznim smotrama folklora i šire, koje može sastaviti plesne skupine od petnaestak parova, pa bez problema može odraditi linđu ili koreografiju iz opere „Ero s onog svijeta“. Naime, opće je poznato da manje-više većina društava kuburi s muškim plesačima, koji umjesto tradicije preferiraju različite sportove.

Uz navedene ovogodišnji program manifestacije „Božićni koncert 3 u 1“, imao je u svoj svečarski dio. Nikica Martinović, predsjednik HKUD-a „Zora“ uz osvrt na njihov rad i doprinos Društvu, uručio je zlatne plakete posthumno Željanu Brljeviću, koju je preuzeo njegov sin Roko, te  73-godišnjem Ivi Sušcu Bronđi, koji je u folkloru aktivan 50 godina, od čega 28 godina u HKUD-u „Zora. Predsjednik Martinović je na pozornicu pozvao i članicu Društva Dragicu Bošković, zahvalio joj se na doprinosu u radu i uputio riječi podrške nakon što se poslije prevladanih zdravstvenih problema ponovno aktivno uključila u rad društva. Tom prilikom spomenut je i niz osoba koje su dale svoj doprinos radu ovog po nastupima, iznimno aktivnog društva.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?