Predstavljen Ričnik Ante Kraljevića

Rječnik - poslanica, čuvar govora hercegovačkih Hrvata

promocija
VL FOTO
10.11.2013.
u 10:45

U rječniku na 544 stranice, obrađeno je 13.056 natuknica i 1365 izričaja, 6216 natuknica opremljeno...

Samo knjige i ini zapisi te sačuvane slike iz prošlosti mogu pomoći pri pokušaju rekonstrukcije stanja prijašnjih, ne više stoljeća, nego desetljeća.

Ponekad je dovoljan samo jedan zanesenjak, istinski zaljubljenik u svoj kraj, koji će svojim marom spriječiti takav posvemašnji zaborav u budućnosti, pa i zaborav govora.

Da se takav zaborav govora ne bi dogodio njegovoj rodnoj Hercegovini, pobrinuo se u ovo naše doba Ante Kraljević, riječi su prof. dr. Sanje Vulić, jedne od predstavljača Ričnika zapadnoercegovačkog govora Ante Kraljevića, upriličenom u širokobriješkom hotelu ‘Park’.

Izričaji i natuknice

U rječniku na 544 stranice obrađeno je 13.056 natuknica i 1365 izričaja, 6216 natuknica opremljeno je kratkim oblicima usmenog stvaralaštva hercegovačkih Hrvata, a na kraju ove vrijedne knjige nalazi se i zemljovid zapadnohercegovačkog govora.

Dr. Vulić je kazala da je ovaj rječnik posveta onima koji su govorili, uz poštovanje prema jeziku.

“Nas nema bez našega jezika“, naglasila je dr. Vulić, dodavši kako je ovaj rječnik poseban zbog korištenja korijenskog pravopisa i ikavskog refleksa jata.

Istaknula je kako Hrvati najčešće govore novoštokavskom ikavicom.

Građa prikupljana desetljećima

Frano Vukoja svojim je izborom duhovitih natuknica i izričaja te načinom interpretacije nasmijao veliki broj nazočnih na prvom predstavljanju ovoga rječnika u hotelu ‘Park’ u Širokome Brijegu.

“Ante Kraljević pravi je meštar za osluškivanje, nalaženje dalekih, a tako blisko motiviranih i vazda još nekih raritetnih riječi.

Unutar natuknica rabi široke poteze u praćenju tvorbenih zaliha zapadnohercegovačkog govora“, ističe dr. Antun Lučić dodavši da je ovaj rječnik-poslanica, uz roman “Jesenje lišće“ Frane Vukoje, ovih godina najvažnija knjiga o govoru hercegovačkih Hrvata.

“Eto, k nama se vraća lastavičje jato riči, svakovrsnih iz puka. Neke od njih mogu biti i ključne, sažimci, misli za razmatranje“, zaključuje dr. Lučić.

Ante Kraljević je kazao kako se nekim natuknicama bavio i mjesecima, a golemu građu prikupljao je tri desetljeća. Program je vodio Predrag Kožul, a nastupila je skupina “Ganga“ Široki Brijeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?