Prvu pjesmu napisao u Širokom Brijegu

Punih pet desetljeća literarnog stvaralaštva pjesnika Pere Zupca

07.02.2017.
u 09:00

U povodu pola stoljeća od izlaska prve pjesničke zbirke Pere Zupca, Zavod za kulturu Vojvodine tiskat će ediciju od pet knjiga u kojoj će biti sabrana njegova najznačajnija poetska i prozna ostvarenja. - Ovo je za mene izuzetna čast. Pružena mi je prilika da sam izaberem ono što smatram najvrjednijim. Bit će to svojevrsno oduživanje mog duga prema svima koji su voljeli moju poeziju, i književnost - rekao je Zubac.

Nevermore

Prva Zupčeva zbirka pjesama “Nevermore” objavljena je 1967. godine, a sabiranje bisera, prije svega njegove poezije, u posebnu ediciju vojvođanski tajnik za kulturu Miroslav Štatkić označio je i kao čast i kao izuzetno zadovoljstvo.

- Zubac je veliki pjesnik i prozaist, ali i izuzetan televizijski djelatnik koji je i u toj vrsti stvaralaštva ostavio dubok kreativni trag. Zato je ovo pravi način da mu se odužimo - rekao je tajnik Štatkić. Dosadašnji književni opus Pere Zupca sadrži 50 poetskih zbirki, 20 knjiga pjesama za djecu, jednu knjigu eseja, zatim iznimnu lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslavensko pjesništvo i 16 antologija jugoslavenske i strane poezije. Prvu pjesmu “Tuga” Zubac je napisao u sedamnaestoj godini kao gimnazijalac u Širokom Brijegu, a objavio u sarajevskom listu “Naši dani”. - To su bili divni i nezaboravni dani u Đačkom domu u Širokom Brijegu i Gimnaziji. Pamtim sve profesore, posebno Zdravka Ostojića i Ivicu Bubalo koji su mi predavali materinski jezik i Petka Radovića koji me je učio boksu. Sve kolege i kolegice pamtim, s nekima sam još u kontaktu - kazao je jednom prilikom za naš list Zubac.

Njegov umjetnički staž započeo je punoljetnošću, morao je sačekati 30. svibnja 1963. godine i svoj 18. rođendan. To je i službeni početak brojanja njegova književnog staža. Zato veliki jubilej Pere Zupca pada u prvu polovicu iduće godine.

Milijunska naklada

Jedan od najvećih živućih pjesnika rođen je u Nevesinju 30. svibnja 1945. Školovao se u Mostaru, Š. Brijegu i Novom Sadu, gdje i danas živi. Svojom poemom “Mostarske kiše” proslavio je grad na Neretvi. Poemu je u prijevodu Irine Čivilihine objavio moskovski časopis “Rabotnica” u nakladi od 19,750.000 primjeraka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?