“Šejtan u Saraj’vu”

Promocija knjige Elisa Bektaša u HNK Mostar

12.05.2016.
u 10:00

U sklopu programa Hrvatskog narodnog sabora PLUS (HNS) koji realizira Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH, u HNK Mostar bit će upriličena promocija zbirke hičaja “Došo šejtan u Sarajvo”, bh. književnika Elisa Bektaša.

Priče s poukom

Bektaševa zbirka hičaja “Došo šejtan u Sarajvo” će tako po prvi put biti predstavljena mostarskoj publici i to u četvrtak, 12. svibnja, u 20 sati u HNK Mostar.

O “Šejtanu” će, osim autora, govoriti dramaturg Pozorišta mladih Segor Hadžagić, književnik Dragan Marijanović, dok će hičaje čitati glumac Lutkarskog kazališta Mostar Bojan Beribaka.

Hičaje su najkraće kazano - kratke priče s poukom. I upravo u toj pouci leži razlika između hićaja i hičaja. Hičaje, naime, ne propovijedaju pučku mudrost, ne doprinose javnom moralu i ne podilaze zabludi vlastite ispravnosti i dobrote, ni na individualnoj ni na kolektivnoj razini. Njihova pouka nije nikakav odgovor, već poziv na propitivanje i samopropitivanje. A valja kazati i to da hičaje nisu vic, jer vic, pa i oni najbolji među njima, ima jedan ključ za razumijevanje. Hičaje su, ipak, nešto drukčije, jer od svakog čitatelja zahtijevaju da ponese vlastiti ključ.

Književne večeri

U više od mjesec dana programske aktivnosti HNS PLUS će se održavati u Mostaru, Tuzli, Travniku, Širokom Brijegu, Posušju i Kiseljaku. U suradnji s HNK Mostar, Filozofskim fakultetom i FPMOZ-om Sveučilišta u Mostaru, program HNS PLUS publici će predstaviti postignuća institucija iz kulture, udruženja kao i pojedinaca. HNS PLUS program je, podsjetimo, započet književnom večeri s Ivanom Šojat, a nakon promocije Elisa Bektaša, u sklopu književnog programa bit će održane i književne večeri s Nebojšom Lujanovićem u Kiseljaku te Josipom Mlakićem u HNK Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije