Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Prikazan novi film Woody Allena "Nerazuman čovjek"

18. kolovoza 2015. u 09:32 0 komentara 355 prikaza
NERAZUMAN ČOVJEK

U programu Open Air 21. Sarajevo Film Festivala u ponedjeljak je prikazan novi film Woody Allena "Nerazuman čovjek" s Joaquinom Phoeixom i Emmom Stone u glavnim ulogama. 

Film je priča o profesoru filozofije Abeu, koji dobija mjesto predavača na koledžu u američkom gradiću, razočaranom i alkoholu sklonom pesimisti fasciniranom Kantovim moralnim dilemama i mislima francuskih egzistencijalista. 

Abe uskoro ulazi u romantične veze s dvije žene s koledža, usamljenom profesoricom Ritom i studenticom Jill fasciniranom njegovom prošlošću i nekonvencionalnim stavovima. Prekretnica filma dešava se kada Abe i Jill u restoranu za susjednim stolom čuju ogorčene komentare potpuno nepoznate žene o lokalnom korumpiranom sudiji. To navodi Abea da u potpunosti preispita svoja dotadašnja razmišljanja i da racionalizira sam čin ubistva, planirajući savršeni zločin. 

Abe uskoro realizira svoj plan i ubija suca koga uopće ne poznaje, ali ga smatra oličenjem zla, smatrajući da je učinio ispravnu stvar. Allen tu stvara savršeni zaplet čitavim nizom  neočekivanih dešavanja i finalnom situacijom kada Abe pokušava da ubije Jill. 

Sjajne uloge u filmu ostvarili su Joaquin Phoenix, koji tumači lik Abea, i Allenova nova muza Emma Stone, poznata  po ulozi u njegovom prošlom  filmu "Magic in The Moonlight". 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.