U 70. godini

Preminuo čapljinski književnik Jozo Jakiša – Kana

Foto: Čapljinski portal
29.12.2020.
u 19:31

Jakiša je iza sebe ostavio nekoliko djela, koja su svojedobno predstavljena u BiH i Hrvatskoj.

Nakon kraće bolesti u 70-oj godini života preminuo je čapljinski književnik Jozo Jakiša – Kana, javljaju lokalni čapljinski mediji.

Jakiša je iza sebe ostavio nekoliko djela, koja su svojedobno predstavljena u BiH i Hrvatskoj.

Prva objavljena knjiga mu je “Naviljak drače”, a druga knjiga je objavljena u nakladničkoj cjelini Biblioteka Susreti, u izdanju Sekcije pisaca-radnika Crne Gore, iako nije Crnogorac, pod naslovom “Privezan na sidrištu” (može se naći u NSK u Zagrebu, signatura 627.159).

Kasnije djelovanje obilježava početak Domovinskog rata, u kojem aktivno sudjeluje, i koji ostavlja snažan i neizbrisiv trag na napisane i objavljene pjesme, u kojima se osim iskustava s ratišta, nalazi i velika doza socijalne angažiranosti, kako u opisu problema maloga čovjeka, a još više o poslijeratnim problemima malog čovjeka-ratnika.

U posljednjoj objavljenoj knjizi, ostaje socijalna dimenzija, no ispričana kroz gotovo zaboravljene riječi rodnoga kraja, u pokušaju oživljavanja ili barem očuvanja zaboravljenog jezika predaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?