u 90 godini

Preminula čuvena američka spisateljica Harper Lee

90godina
19.02.2016.
u 18:06

Njeno najpoznatije djelo 'Ubiti pticu rugalicu' objavljeno je 1960. godine, a za njega je autorica nagrađena Pulitzerovom nagradom

Američka spisateljica Harper Lee, najpoznatija po svom romanu 'Ubiti pticu rugalicu' objavljenom 1960., preminula je u dobi od 89. godina, javlja BBC.

Njen roman koji se smatra prvim modernim klasikom prodan je u više od 30 milijuna primjeraka diljem svijeta, a za njega je dobila Pulitzerovu nagradu, prenosi Vecernji.hr

Harper Lee rođena je 1925. godine u Alabami. Tijekom studija često je pisala kratke priče s temom rasne nepravde. 1950., Lee se preselila u New York, gdje je radila kao trgovac za rezervacije britanske zračne kompanije. Tu je počela pisati kolekciju eseja i kratkih priča o ljudima u Monroevilleu. Nadajući se da će biti objavljene, predstavila je svoja djela 1957. književnom agentu kojeg je preporučio Capote. Urednik u izdavačkoj kući J. B. Lippincott joj je savjetovao da da otkaz u zračnoj kompaniji te se usredotoči na pisanje. Zahvaljujući donacijama prijatelja, među kojima su bili i Michael i Joy Brown i Alice Lee Finch, su joj omogućili da neometano piše godinu dana.

Dvije i pol godine Harper Lee potrošila je na roman 'Ubiti pticu rugalicu', knjigu prema kojoj je snimljen i istoimeni film 1962. Tijekom života svoju privatnost nastojala je čuvati daleko od očiju javnosti. Intervjue je davala vrlo rijetko, a gotovo nikada nije razgovarala s čitateljima. U srpnju prošle godine objavila je svoj posljednji roman 'Go Set a Watchman' točno 55 godina nakon objave svog prvog i najpopularnijeg romana 'Ubiti pticu rugalicu'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije