Široki Brijeg

Predstavljena monografija “U spomen žrtvama ‘Macelj 1945.’ - povodom 70. obljetnice komunističkih zločina”

19.04.2016.
u 11:00

Dužni smo, kao kršćani, istinu ne prešućivati, žrtve zaslužuju da se za njih molimo, zaslužuju da se o njima piše i u školskim udžbenicima, kazao je Bačić

U Narodnoj knjižnici u Širokome Brijegu predstavljena je monografija “U spomen žrtvama ‘Macelj 1945.’ - povodom 70. obljetnice komunističkih zločina”.

Uime organizatora predstavljanja monografije Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega nazočne je pozdravio i zahvalio im na dolasku predsjednik Ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić. Jelić je istaknuo povezanost Macelja i Širokog Brijega na primjeru pobijenih svećenika.

- U prisilnoj šutnji pola stoljeća njegovao se zaborav i veličali zločinci. Svi oni koji i danas zatvaraju oči pred činjenicama o masovnim zločinima poslije II. svjetskog rata proizvod su tog jednoumnog represivnog partijskog sustava, rekao je Jelić. Monografiju su predstavili predsjednik Udruge “Macelj 1945.” Stjepan Bačić, urednik monografije Damir Borovčak te član Udruge “Macelj 1945.” i predsjednik Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić.

- Dužni smo, kao kršćani, istinu ne prešućivati, žrtve zaslužuju da se za njih molimo, zaslužuju da se o njima piše i u školskim udžbenicima, kazao je Bačić dodavši kako su hrvatski mediji prešutjeli najveći pokop u Hrvata kada su 22. listopada 2005. u Macelju pokopane 1163 žrtve komunističkih zločinaca.

- Uistinu trebamo ići stopama pobijenih kako bismo saznali istinu o našim pobijenim, rekao je fra Miljenko Stojić.

Naime, od 2005. godine dvije nedjelje prije Uskrsa organizira se križni put pod nazivom “Stopama pobijenih” od željezničke postaje Đurmanec do Macelja, najvećeg stratišta civila i svećenika u Republici Hrvatskoj. Oko jame IVd u Lepoj Bukvi (Macelj) okrutno je ubijen 21 svećenik, franjevac i bogoslov te su gurnuti u zajedničku jamu.

Među 21 svećenikom su i tri fratra iz Širokog Brijega - fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?