Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Predstavljena monografija '100 Šantićevih večeri poezije'

27. listopada 2019. u 08:27 0 komentara 195 prikaza
Foto: Stojan Lasić
Pogledajte galeriju 1/4

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" u kojoj autor Radivoje Krulj, kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile, prikazuje bogatu povijest ove mostarske kulturne manifestacije, predstavljena je u Mostaru.

U izjavi za novinare autor Radivoje Krulj zahvalio je vrijednoj ekipi ljudi koja je proteklih pet-šest godina marljivo radila na prikupljanju materijal za monografiju, dodavši kako je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

- Kad istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine. Kada smo našli novine "Narodno jedinstvo" i čitav program prvih Šantićevih večeri našoj sreći nije bilo kraja - kazao je Krulj.

Dodao je kako se nada da izdavanje monografije predstavlja tek početak istraživanja bogatstva Šantićevog djela i Šantićeve ostavštine.

Posebnu zahvalu uputio je Zlatku Serdareviću koji mu je pružio veliku pomoć u prikupljanju dokumentarne građe.

Serdarević je istaknuo kako je monografija djelo od velikog značaja za cjelokupnu mostarsku kulturu te kako će predstavljati polaznu osnovu za sva buduća istraživanja o Aleksi Šantiću.

Posebna vrijednost monografije, po Serdarevićevim riječima, je ta što je u njoj prikazana cjelokupna povijest kulturnih događanja vezanih za ime Alekse Šantića bez obzira tko je bio organizator tih događanja.

- Obuhvaćeni su svi sadržaji bez obzira kako se oni nazivali i kojim povodom bili. Imali smo jedne Šantićeve večeri u jednom razdoblju, ali i druge Šantićeve u drugom razdoblju (svaki društveni sustav je anulirao onaj prethodni) i evo konačno smo dobili knjigu koja cjelovito prikazuje sve ono što je priređivano vezano za Aleksu Šantića - istaknuo je Serdarević.

Recenzent monografije Vuk Bačanović također smatra kako je velika vrijednost u tome što Krulj o Šantiću progovara iz perspektiva raznih razdoblja.

- Šantićev univerzalni duh je živ, jer je to duh "svečovjeka" koji ujedinjuje sve ono što je ljudsko i nacionalno. Možemo govoriti o Šantiću kao čovjeku "sveidentiteta", onoga koji sve ljude u svim periodima, i onim ružnim, i onim lijepim, uvezuje. Šantić pruža neku vrstu katarze i kroz ovu knjigu možemo svim tim tužnim dušama iz njegovih pjesama i njemu samome pružiti utjehu: evo nas, tu smo, nismo umrli i opet govorimo o njemu - poručio je Bačanović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.