Poljski teatar

Predstava 'Moja Bosna' na Maloj sceni u Mostaru

bosna_nnn_bih_29092015
30.09.2015.
u 06:15

Večeras s početkom u 20 sati na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar održat će se predstava "Moja Bosna" Teatra Modrzejewske u Legnici iz Poljske. Gostovanje ove teatarske kuće u Mostaru omogućuje Mostarski teatar mladih (MTM) u suradnji s poljskim Veleposlanstvom, ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i HNK Mostar.

Malo je poznato da je odmah nakon završetka II. svjetskog rata u godinama 1946. i 1947. na željezničku postaju Boleslawiec (Poljska) stiglo 28 željezničkih transporta kojima se iz Jugoslavije u Poljsku vratilo 18.000 balkanskih Poljaka, većinom obitelji koje su živjele pola stoljeća u selima BiH. Njihova povijest vezana za BiH vuče korijene još od 19. stoljeća u vremenu velikog emigracijskog vala koji je obuhvatio veliki dio poljskog stanovništva, tada pod okupacijom u istočnim provincijama Austro-ugarske. Ideja da se priča o reemigrantima iz BiH opiše i prenese na scenu rodila se u glavi redatelja i ravnatelja Teatra Modrzejeweske u Legnici Jaceka Glomba. Radnja se odvija u selu Gumjera u BiH 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. Ravnatelj HNK Mostar ističe zadovoljstvo suradnjom između mostarskih kazališta. "Jako smo zadovoljni što se suradnja između mostarskih kazališta nastavlja na svim razinama, od zajedničkih predstava i produkcija, do razmjene predstava i, evo, do sudjelovanja u zajedničkim projektima kao što je gostovanje kazališta iz Poljske", rekao je Ivan Vukoja, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije