Livno

Predavanje „Fra Mihovil Mijo Sučić (1820. – 2020.), žrtva ljubavi kršćanske“

28.06.2020.
u 15:16

U sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani Naša Gorica, u Livnu je u subotu navečer održano predavanje povodom 200. obljetnice rođenja fra Mihovila Sučića, prvog livanjskog kirurga. Naziv predavanja „Fra Mihovil Mijo Sučić (1820. – 2020.), žrtva ljubavi kršćanske“  vjerno oslikava njegov rad i preranu smrt koja je uslijedila nakon što je pružio prijeko potrebnu pomoć jednoj rodilji u Šujici.

O tome je, među ostalim, govorio u svom izlaganju fra Anđelko Barun:
"Krajem veljače 1865. je bio pozvan u Šujicu da pomogne pri porodu jednoj Muslimanki. Bez obzira na zimu i loše vremenske uvjete fra Mihovil se odazvao pozivu. Prema predaji majka i dijete su preživjeli porod, ali se fra Mihovil zbog dugoga pješačenja i nevremena razbolio i preminuo od posljedica upale pluća 3. ožujka u 45. godini života, kao žrtva svojeg poziva i žrtva ljubavi kršćanske.“

Damir Tadić je u svom izlaganju naglasio kako se o Sučićevoj medicinskoj djelatnosti vrlo malo sačuvalo u franjevačkim arhivima i ljetopisima. Stoga je od iznimne važnosti pismo fra Bone Jurića Drežnjaka, tadašnjeg župnika u Ljubunčiću, i fra Lovre Karaule. Jurićevo pismo potječe iz rujna 1855. a upućeno je uredništvu Zagrebačkog katoličkog lista i odnosi se na koleru i njezino brzo širenje u livanjskome kraju te iste godine. Iz pisma je razvidno da je Sučić svećenik i vrstan liječnik, koji je osim što je završio medicinu i kirurgiju u Padovi stekao iskustvo u Veneciji liječeći u njezinim vojnim bolnicama 1848. i 1849. i da je u petogodišnjem radu u Bosni stekao bogato iskustvo liječeći ljude svih vjera. A fra Lovro Karaula u svojem pismu navodi da se i sam Sučić zarazio pružajući pomoć oboljelima idući od sela do sela. Na kraju je Tadić kazao ne samo da je fra Mihovil važan dio povijesti svojega grada i njegova kulturnog nasljeđa, nego je i stvaratelj te povijesti i da zaslužuje kolektivno pamćenje.

Ravnatelj Županijske bolnice u Livnu, koja nosi ime „Dr. fra Mihovil Sučić“, dr. Ivan Cikojević, svoje obraćanje počeo je riječima da postoje dvije vrste ljudi, oni koji pamte i oni koje se pamte, te naglasio da fra Mihovil spada u ovu drugu skupinu, što potvrđuje i dio naslova ovoga skupa - Žrtva ljubavi kršćanske. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije