Nacionalno blago

Povjerenstvo najoštrije osuđuje prodaju stećaka preko interneta

22.04.2020.
u 15:42

Povjerentsvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje prodaju stećaka preko interneta, a o čemu su izvještavali pojedini mediji, priopćeno je iz te institucije koja se u povodu tog događaja obratila i policiji.

- Ovakvi oglasi, putem kojih se navodno prodaju kulturno-povijesna dobra, ukazuju na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-povijesnom nasljeđu, ali i potrebi strožih kontrola nadležnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti. Kulturno-povijesno nasljeđe temelj je identiteta i kontinuiteta svake zemlje te zaštita kulturno-povijesnog nasljeđa mora biti jedan od prioriteta svake države - navodi se u priopćenju.
To podrazumijeva kažnjavanje eventualne stvarne nezakonite prodaje, kao i sličnih aktivnosti kojima se iskazuje visok stupanj nepoštovanja prema dobrima od najvećeg značaja države, naglašava Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, podsjećajući da su stećci, kao univerzalna vrijednost, prepoznati i od UNESCO-a koji ih je uvrstio na Listu svjetske baštine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije