Književni uspjesi

Poezija Pere Pavlovića prevedena na više stranih jezika

05.02.2016.
u 07:00

U prošloj godini ciklusi pjesama neumskog pjesnika Pere Pavlovića objavljeni su na engleskom, bugarskom i španjolskom jeziku. Tako je indijski časopis “Prosopisia” u svom drugom broju, koji izlazi u nakladi A.R.A.W.LII.-ja (Academy of ‘rait(s) And World Literati) iz Ajmera, objavio prijevod Pavlovićevih pjesama na engleskom jeziku.

Ovaj izdavač poznat je diljem svijeta po brojnim kulturnim događanjima, poput raznih književnih izdanja i Međunarodnog godišnjeg festivala poezije. Tako je 2014. objavio antologiju suvremene svjetske poezije “The Second Genesis: An Anthology of Contemporary World Poetry”, gdje je Pavlović predstavljen kao jedini predstavnik Republike Hrvatske sa svoje četiri pjesme.

Književni časopis “Znaci”, čiji je izdavač Akademija za slavensku književnost i umjetnost sa sjedištem u Varni, u broju za peti mjesec prošle godine objavio je prijevod Pavlovićevih pjesama na bugarskom jeziku.

Časopis Društva hrvatskih književnika za međunarodne književne veze “MOST/The Bridge” (broj 3-4/2015) objavio je izbor iz suvremene hrvatske poezije na španjolskom jeziku u prijevodu Željke Lovrenčić.

Uvršteno je pedeset pjesnika, a među njima su i pjesme ovog autora.

Izbor suvremene hrvatske poezije na španjolskom jeziku ubrzo bi se trebao pojaviti u Španjolskoj kao zasebna knjiga. Pero Pavlović književne uratke vrlo često objavljuje u raznim listovima i književnim časopisima: Crkvi na kamenu, Dubrovniku, Forumu, Hrvatskoj misli, Hrvatskom slovu, Katoličkom tjedniku, Književnoj Rijeci, reviji Marulić, Mogućnostima, Motrištima, Osvitu, Republici, Mi, Cvitku, Pitanjima, Večernjem listu, Glasu koncila, Mostu, Životu, Suvremenosti, Odjeku, Riječi, Novoj Istri, Zadarskoj smotri, Riječima, Klasju naših ravni, Zvijezdi mora i Vijencu.

Sudionik je hercegovačke pjesničke manifestacije književnosti na hrvatskom jeziku - Humski dani poezije.

Rodio se 1952. u Gradcu kod Neuma, a prvu zbirku poezije “Plavi svirač” objavio je 1979. godine. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije