“Dani europskog nasljeđa”

Pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” predviđen obilazak više lokacija u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

05.09.2018.
u 07:30

Dani europskog nasljeđa naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog nasljeđa. Ovogodišnja manifestacija pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” održat će se u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Povijesne lokacije

Dvodnevnim programom koji počinje 12. rujna predviđen je obilazak nekoliko kulturno-povijesnih lokacija, od srednjovjekovne nekropole stećaka u Zabrđu i Toplici na povijesnom području Lepenice u općini Kiseljak, potom franjevačkih samostana u Fojnici i Kreševu, povijesnog gradskog područja te sela srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci u Kreševu do Atik-džamije u Fojnici. Manifestacija završava okruglim stolom o temi “Baština Lepeničke doline”, koji će 13. rujna biti održan u Kiseljaku.

Da domaćini ovogodišnje manifestacije, općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica imaju što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno nasljeđe, potvrdili su na konferenciji za novinare koju su održali s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmmović načelnici navedenih općina. S osam nacionalnih spomenika Kreševo je među općinama s najviše nacionalnih spomenika po glavi stanovnika u BiH, ističe načelnik ove općine Renato Pejak.

- Kreševo se zaista može pohvaliti bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem, počevši od arhitekture do povijesnih i kulturnih spomenika. Dobar dio tog blaga koje mi Kreševljaci ljubomorno čuvamo nalazi se u Franjevačkom samostanu gdje uskoro završavamo prvu fazu izgradnje novog muzeja - kaže kreševski načelnik koji je izrazio zadovoljstvo što je ova općina jedan od domaćina manifestacije Dani europskog nasljeđa.

Izborom domaćina manifestacije zadovoljni su i Mladen Mišurić Ramljak i Sabahudin Klisura, načelnici općina Kiseljak i Fojnica.

- Kiseljak je prepoznatljiv po brojnim nekropolama stećaka od kojih se ornamentikom i pismom posebno po ljepoti ističe stećak kneza Radoja koji je na popisu zaštićene baštine UNESCO-a. Osim toga, prvo objavljeno djelo Akademije znanosti i umjetnosti BiH bila je knjiga o Lepenici od rimskog doba do današnjih dana - istaknuo je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak. Po bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu za Kreševom i Kiseljakom ne zaostaje ni Fojnica. - Uz drevni Franjevački samostan u Fojnici nalazi se i Atik-džamija koja je jedna od najstarijih na Balkanu - kaže Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnice.

Veliki odziv

Načelnicima općina Kiseljak, Kreševa i Fojnice na potpori u organiziranju Dana europskog nasljeđa zahvalila je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH. Ministrica Dujmović posebno je izrazila zadovoljno što se u projekt uključio veliki broj mladih. - Posebno me raduje veliki odziv mladih koji su dio programa manifestacije. Kroz edukativni program “Mladi i nasljeđe” u njega će biti uključeni učenici i nastavnici, autori više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarnih i videoradova, kao i velikog broja fotografija i maketa o temi “Naša baština - spoj prošlosti i budućnosti”. Na ovaj način učenici su pokazali kako razmišljaju o nasljeđu koje ih okružuje, istražuju i uče kako bi ga sačuvali i za buduće naraštaje - istaknula je ministrica Dujmović najavljajući skoru manifestaciju čiji je cilj pokazati široj javnosti te sačuvati vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike Lepeničke doline.

Održavanjem manifestacije Dani europskog nasljeđa BiH zajedno s 49 europskih zemalja daje doprinos promociji i očuvanju kulturnog nasljeđa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?