SARAJEVO FILM FESTIVAL

Počasno Srce Sarajeva Pawlikowskom i Inarritu

Foto: Klix.ba
1/2
16.08.2019.
u 21:25

Oskarovacu Pawelu Pawlikowskom večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj industriji ali i zbog dugogodišnjeg prijateljstva koji ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Nakon što mu je uručena na nagrada na bh. jeziku zapitao se hoće li ili neće čitati govor, nakon čega je dobio ogroman pljesak, piše Klix.ba. 

"Gledao sam film 'Sjećaš li se Dolly Bell' i tada sam rekao 'to je moj grad'. I vraćao sam se. Sarajevo posjećujem desetljećima. To je grad koje ima komplicirano ali jako srce. U svakom slučaju cijenim što ću uzeti ovu nagradu i ponijeti je sa sobom", rekao je Pawlikowski. 

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljeno je i višestrukom oskarovcu, meksičkom redatelju Alejandru Gonzalezu Inarrituu.

Inarrituu je redatelj, producent i scenarist i jedan je od najuspješnijih filmskih autora današnjice. Kazao je kako mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona s obzirom da je jučer proslavio 56 godina. 

"Ovo je izuzetno priznanje. Zaista sam zahvalan što su me pozvali. Pozivali su me nekoliko puta tijekom prošlih godina, ali zbog obveza nažalost nisam mogao doći. Sad sam ovdje sa suprugom i kćerkom. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim sam započeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan", rekao je Inarritu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije