Karmen Obrdalj osvojila Grand Prix na “FUSE

Peta nagrada Karmen Obrdalj za film “Zašto mama vazda plače?”

07.10.2020.
u 20:28

Nakon trijumfa na Liburnia festivalu u Opatiji film “Zašto mama vazda plače?” Mostarke Karmen Obrdalj (21) osvojio je Grand Prix i na “FUSE - Film Under Severe Experiment”, festivalu u Karlovcu. Riječ je o festivalu eksperimentalnog filma. Ovo je sveukupno peta nagrada za film.

Peta nagrada

Osim režije, Obrdalj potpisuje i scenarij, kao i produkciju (u suradnji s Akademijom umjetnosti sveučilišta u Banjoj Luci) navedenog 15-minutnog filma koji je prvi put prikazan na Dukafestu u Banjoj Luci 2019., a ove godine i na Sarajevo Film Festivalu.

Film govori o djevojci Eni koja otkriva pisma svojih roditelja i samim time evocira uspomene na Mostar za vrijeme rata, ali i ljubavne priče oca i majke koja je tada djelovala nemoguće zbog mnogih ratnih događaja koji su utjecali na nju. “Zašto mama vazda plače?” hibridni je dokumentarac s elementima eksperimentalnog filma.

A film je, kako i sama Karmen kaže, “tih, intiman i spor” te evocira sjećanje na Mostar, grad iz djetinjstva. “Mostar je moj grad i fascinirana sam njime oduvijek. U sebi nosi tajanstvenost, tugu, dušu. Ima mnogo tužnih ljubavnih priča u njemu i imala sam neki predosjećaj da je jedna od tih priča sigurno zapisana u pismima. Ispostavilo se da postoje pisma. Kada sam došla do pisama i pročitala ih, imala sam osjećaj da ona sadrže svu patnju i ljubav ovoga svijeta. Pisma su me jako pokrenula. Morala sam napraviti film o tome”, objasnila je autorica filma “Zašto mama vazda plače”.

Obrdalj je rođena u Splitu u Hrvatskoj 1999. godine i trenutačno je studentica filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Radi kao asistentica režije na seriji Hotel Balkan u Bosonoga produkciji.

Filmski biser

U svojim filmovima bavi se problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnih odnosa i seksualnosti. Iako mlada, do sada je uspjela snimiti šest igranih kratkih filmova, jedan kratki dokumentarni film, kao i jedan spot. Njezini filmovi prikazivani su na brojnim festivalima, a, osim što je autorica, ona je na svima njima prikazana i kao redateljica i producentica.

Za film “Zašto mama vazda plače” organizatori Liburnija Film Festivala kazali su da se radi o “filmskom biseru”.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije