U crkvi sv. Franje u Čapljini

Oliver Kern i Goran Končar priredili koncert za pamćenje

27.08.2019.
u 14:18

Koncert za pamćenje priredili su Oliver Kern, virtuoz na klaviru iz Njemačke i Goran Končar hrvatski violinist, u čapljinskoj crkve sv. Franje. Na repertoaru su bila djela Franza Schuberta, Franza Liszta, Sergeja Rachmaninoffa i Ludwiga van Beethovena. Valja reći da je riječ o svjetski priznatim umjetnicima, u što se mogla uvjeriti i pristigla publika. Bez obzira koliko bili upućeni u tajne Schubertovih, Lisztovih, Rachmanunivih i Betovenovih sonata, minuciozne izvedbe dvojice glazbenika naprosto ih je potaknule da burnim pljeskom poslije svakog dijela, a posebice na kraju koncerta, pozdrave izvođače.

Inače, program je započeo klavirskim interpretacijama Olivera Kerna, kojem se u drugoj polovici koncerta pridružio i Goran Končar na violini. Po završetku koncerta Goran Končar, violinist iz Zagreba, u osvrtu na 3. Međunarodni seminar klasične glazbe je rekao:
„Seminar za mlade glazbenike okuplja glazbenike i doslovce s različitih kontinenata. Nisu to samo naši glazbenici, nisu samo ovdje, iz ovih krajeva – BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije..., nego iz Koreje, Japana, prošle godine, Amerike, Australije...

Na neki način Čapljina postaje privlačan centar za mlade glazbenike, gdje imaju prilike nešto naučiti, imaju prilike plasirati, imaju priliku međusobnih susreta, pa susretima sa značajnim glazbenicima, sa značajnim svjetskim imenima koja su i ove godine ovdje prisutna. Moram spomenuti da je uz Olivera Kerna ove godine po prvi puta prisutan Brian Finelsonn, australijski violinist, veliko svjetsko ime, koji trenutačno živi u Austriji.”

Ističemo podatak, da je uz ostalo Goran Končar, svojedobno bio i voditelj Kraljevske filharmonije u Londonu. Inače, koncert Olivera Kerna i Gorana Končara održan je u sklopu programa 3. Međunarodnog seminara klasične glazbe „Ardea“, koji se tijekom kolovoza
održava u Ljubuškom i Čapljini. Govoreći o seminaru klasične glazbe i njegovim dosezima fra Mile Vlašić, voditelj Centra „Akademija” kaže: „I po broju aktivnosti i po broju polaznika, a i po broju profesora ove godine smo postigli ljestvicu. Hvala svima koji to prepoznaju i podržavaju, a mi smo već krenuli s pripremama za četvrti Međunarodni seminar klasične glazbe "Ardea".

Valja reći da su organizatori 3. Međunarodnog seminara klasične glazbe „Ardea“, Centar za obrazovanje i kulturu „Akademija“ Čapljina i Glazbena škola iz Ljubuškog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije