Filozofski fakultet

“Ogledi o ruskoj književnosti 19. i 20. vijeka” osvježiti će zanimanje studentima za velike književnike

31.05.2017.
u 11:00

Knjiga “Ogledi o ruskoj književnosti 19. i 20. vijeka” autora Jevrema Bjelice, predstavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. U povodu tog događaja, profesorica Marija Vasilj kazala je kako ne sumnja da će djelo probuditi i osvježiti zanimanje prema jednoj od najvećih svjetskih književnosti.

Puškin, Ljermontov...

- Nadam kako će kao literarna jedinica biti korisna studentima Sveučilišta u Mostaru - istaknula je Vasilj, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta.

Profesorica Tatjana D. Jovović napisala je biografiju te je pri pisanju odstupala od standardnog obrasca zbog bliskog poznanstva s Bjelicom.

- Autor je bio izuzetno skroman čovjek što se može zaključiti iz njegovih djela - objasnila je Jovović. Urednica izdanja Maja Malbaški kazala je kako je autor Bjelica preminuo 2012. godine, ali još uvijek živi kroz svoja djela.

- Pisana riječ profesora Bjelice ima trajnu vrijednost.

Glavni urednik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica Radul Novović rekao je da su pisci i književnost uvijek na najuspješniji način povezivali narode i kulture - istaknuo je profesor Marin Ćorluka.

Inače, Bjeličina djela nastajala su od 1983. do 2009. te su radovi doneseni kronološki s obzirom na godine rođenja pisaca.

Prvu knjigu otvara tom o Puškinu. Slijede Ljermontov, Tjutčev, Njekrasov, Gogolj, Turgenjev, Dostojevski, Tolstoj i Čehov.

U ,”Ogledima u ruskoj književnosti XX vijeka” cijela prva knjiga posvećena je najvećim ruskim pjesnicima Bloku, Jesenjinu, Majakovskom, Ani Ahmatovoj, Marini Cvetajevoj, Konstatinu Simonovu i drugima, dok druga knjiga počinje, s tri takozvana estradna pjesnika koji su bili tema doktorske disertacije doktora Bjelice. Slijede Gorki, Bunjin, Platonov, Bulgakov, Nabokov, Šolohov i drugi.

Doktorska disertacija

Predstavljanje knjiga organizirali su Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?