umjetnik Goran Pašalija

Od umjetnosti se može živjeti u bilo kojoj državi na svijetu

26.01.2018.
u 21:11

Novotravnički umjetnik Goran Pašalija sa samo 22 godine stvara fantastična djela, čiji se likovni opus temelji na crtanju različitih motiva. Svoj talent, koji su drugi otkrili u ranom djetinjstvu, usavršio je sam.

Samouki ste slikar. Otkud ljubav prema likovnoj umjetnosti?

- Kada sam zavolio crtanje ne mogu točno reći, ali ono što znam je da sam oduvijek volio “šarati” po papirima i bilježnicama za školu, crtajući ljudske likove, kuće i sl. Istina, moj prvi crtež bio je izlazak žene iza stijene, koji i danas čuvam. U osnovnoj školi sam pridavao veliki značaj svom talentu jer sam imao veliku želju i u budućnosti baviti se crtanjem. Kada bi mi pohvalili radove, bio bih sretan i ponosan na sebe.

U vašem opusu primjećujemo razne motive?

- Da, volim se okušati u raznim motivima, a najviše volim crtati aktove, portrete, karikature, apstrakciju, figure, marinu...

Koju slikarsku tehniku preferirate?

- Svoje radove najviše izrađujem u tehnici akrila, zatim u grafici i akvarelu na platnu.

Koliko vremena posvećujete umjetnosti? Treba li vam za svaku sliku jednako vremena i ako ne, o čemu to ovisi?

- Mnogo vremena posvetim umjetnosti i svome radu. Naravno da je svaka slika priča za sebe. To ovisi o samom motivu koji je na platnu, boji, strukturi, pažljivosti...

Spomenuli ste portrete. Crtali ste slavne osobe, ali i “obične” ljude. Odakle vam dolazi inspiracija?

- Da, naravno, crtam slavne osobe, od njih dobijem dosta narudžbi za crtanje. Sad sam osmislio tehniku “portret - karikatura”. Ne znam, jednostavno mi dođe, poput iznenadnog bljeska fotoaparata u mračnoj prostoriji. Čudan, ali lijep osjećaj.

Do sada ste izlagali u više navrata, kakve su reakcije posjetitelja?

- Svoje radove izlagao sam u svom gradu, u Galeriji u Novom Travniku imao sam tri samostalne izložbe svake godine ili svake druge, naravno, ovisi o radovima i planovima. Također sam izlagao i na Božićnom sajmu u Novom Travniku. I dobio sam zahvalnicu što sam bio dio tog događaja.

Jednom ste izjavili kako biste htjeli uspjeti u inozemstvu, a što se već počelo i ostvarivati?

- Može se živjeti od umjetnosti u bilo kojoj državi na svijetu. Važna je samo volja i odlučnost i, rekao bih, hrabrost pojedinca da uspije u onome što voli, a ako je ta ljubav dovoljno velika, onda je samo nebo granica. Marko Aurelije je to najbolje rekao: “Ako nisi dao sve od sebe, onda zapravo nisi dao ništa.”

Kad bi vam netko postavio najobičnije moguće pitanje, ono o čemu govore vaši radovi i o čemu je ponajviše riječ, kakav bi bio vaš odgovor?

- Slika pruža čisti užitak kroz likovni jezik, sasvim elementaran, neposredniji i arhetipskiji od govora. Govor zahtijeva interpretaciju, značenje, koje u slici uvijek ostaje likovno. Simboli su poveznica među likovnim i govornim. U tom smislu slika ne govori ni o čemu, ona je ogledalo ogledala, labirint odraza, unutarnje i vanjsko istodobno. Slika ne govori, slika evocira. U tom smislu slikar je posrednik između tih svjetova i to je njegova odgovornost. Ono što moje slike prikazuju istodobno je ono o čemu i govore.

U mom radu ima mnogo sličnosti s mnogim slikarima, uzimam od svakog tko mi je važan. Uzimam od svakog koga volim. Uzimam i preoblikujem, vadim iz konteksta i premještam, dodajem svoje, kolažiram.

Dosta ste aktivni u prezentaciji svog slikarstva preko interneta, novina, preko različitih specijaliziranih digitalnih platformi i na društvenim mrežama, gdje imate puno strane publike iz različitih država svijeta. Kakva su vam iskustva s tim prezentacijama na internetu i koliko je danas za umjetnika važno predstaviti se na taj način?

- Iako to uzima puno vremena, dobra i kvalitetna prezentacija kroz društvene mreže ključna je za bilo koga tko želi biti vidljiv na svjetskoj likovnoj pozornici, tako da dosta pozornosti i vremena ulažem u takvu prezentaciju, posebno preko Facebooka i Instagrama. Osim toga, takva prezentacija je izuzetno važna za umjetnike jer u bliskom i prijateljskom svakodnevnom kontaktu s kolegama diljem svijeta, ljubiteljima umjetnosti i kolekcionarima, oni mogu dobivati, uz vrijedan feedback, komentare i reakcije na svoja nova djela... Mnogi likovni agenti, kritičari i galeristi aktivno prate situaciju na društvenim mrežama, pa su puno veće šanse da umjetnicima, koji se prezentiraju tim kanalima, stignu i ponude za izlaganja i izvan granica BiH ili moguća zastupanja.

Što pripremate sljedeće?

- Planiram nastaviti tempo kojim radim i napraviti dosta mnogo dobrih radova kako bih napravio još jednu, mnogo kreativniju, svoju samostalnu izložbu slika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije