"Motrišta"

Novi glavni urednik Josip Muselimović

motrista1_nnn_bih_29042014
18.09.2015.
u 06:15

Prošle godine Motrišta su ponijela naslov najboljega časopisa u jugoistočnoj Europi

"Motrišta", časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Matice hrvatske Mostar, sa svojim dvobrojem 83-84, doživjela su redizajn i promjenu u osobi glavnoga i odgovornog urednika. Umjesto književnika i člana Predsjedništva MH Mostar Mire Petrovića koji je glavni urednik bio u dva mandata - od travnja 2007. do travnja 2015., a za čijega su mandata, točnije prošle godine, "Motrišta" ponijela naslov najboljega časopisa u jugoistočnoj Europi, uredničku palicu preuzima počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, ugledni odvjetnik i književnik, glavni tajnik HAZU-a u BiH, akademik Josip Muselimović koji je u uvodniku novih "Motrišta", napisao:

Najbolji časopis

- Sjećam se rasprava na sjednici Predsjedništva Matice hrvatske, Ogranka u Mostaru o tome kako utemeljiti časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, kako časopisu dati ime i tko bi ga mogao uređivati. Sjećam se elana i napora prvog predsjednika Matice hrvatske - Ogranka Mostar Zdravka Kordića. I radosti kada je u naše ruke došao prvi broj časopisa. Časopis je živ organizam koji se održava, razvija i napreduje marom svakoga člana Uredničkog vijeća i napose vizijom glavnoga i odgovornog urednika. Prošlo je jedno desetljeće i koja godina više, a naš časopis uspješno plovi koridorom uređivačke politike. S poštovanjem se sjećam uredničkih napora prof. Jage Muse. S osobitim poštovanjem zahvaljujem dojučerašnjem, čudesnom glavnom i odgovornom uredniku, pjesniku Miri Petroviću. Za vrijeme njegova osmogodišnjeg uredničkog mandata, časopis se pozicionirao u kulturnoj, znanstvenoj i društvenoj javnosti kao nešto što se s radošću očekuje. U prošloj, 2014. godini, časopis se popeo na tron s kojega se dalje ne može. Na sarajevskom Sajmu knjiga, s pečatom uvaženog Ocjenjivačkoga suda, časopis je proglašen najboljim u 2013. godini. Ponosni smo na to priznanje. Potpuno sam svjestan uloge i zadaće glavnoga i odgovornog urednika jednoga afirmiranog časopisa. U Matici hrvatskoj sam od 1970. godine, a u njenom mostarskom Ogranku od vremena obnove rada. U četiri mandata, u proteklih šesnaest godina, obnašao sam dužnost njenog predsjednika i upoznat sam s problemima s kojima se suočavao svaki novi broj. Preuzimanjem zadaće glavnog i odgovornog urednika morao se upitati - je li u vremenu sveopće recesije u kojoj se zatvaraju muzeji i redom gase časopisi, moguće učiniti novi iskorak i osigurati redovito izlaženje Motrišta?

Vjera u budućnost

U uredništvu našega časopisa nalaze se predani poslanici pisane riječi, kulturni i znanstveni poslanici. Iza urednika, pjesnika Mire Petrovića, ostavljena nam je neprocjenjiva suradnička, čitateljska baština. To su valjani razlozi da čvrsto vjerujem u budućnost našega časopisa. Nadam se da ćemo dočekati i zajedno proslaviti njegov jubilarni, stoti broj, stoji, uz ostalu u uvodniku novog urednika Josipa Muselimovića, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije