SARAJEVO

Napretkov svečani uskrsni koncert proslavio vjeru, nadu i život

05.04.2024.
u 11:18

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, upriličilo je u četvrtak 4. travnja 2024. godine, u dupke ispunjenoj crkvi Sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik tradicionalni Napretkov svečani uskrsni koncert.

Sarajevskoj publici su se u punom umjetničkom sjaju predstavili istaknuti ali i mladi talentirani glazbenici: Napretkov trio “Senso”– Glavna podružnica Mostar, Napretkov trio “Scherzo”– Podružnica Široki Brijeg zatim Napretkovi stipendisti i članovi: Tomislav Perić, bariton, Tomislav Čorić, bas-bariton i Emi Trnka, klavir, koji su izveli tradicionalne pučke uskrsne skladbe, ali i skladbe poznatih svjetskih skladatelja.

Nazočne je na samom početku koncerta u ime Središnje uprave HKD Napredak pozdravio i zahvalio im se na dolasku predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča.

“Možemo reći kako je upravo život drugo najprikladnije ime za svetkovinu Uskrsa, a mi trebamo biti dostojni života i živjeti ga na način da gradimo i hranimo nadu ljudi oko sebe, ne zanemarujući ni naša bića, a što Hrvatsko kulturno društvo Napredak neumorno radi, ljubeći čovjeka rječju i djelom, a osobito kroz manifestacije, tradiciju i kulturu koju njeguje. Stoga, pozivam i Vas koji nazočite večeras na Svečanom uskrsnom koncertu da bez obzira na konfesiju u uzajamnoj komunikaciji budete skloni najprije praštanju kao preduvjetu života u miru te uvijek budete humani, darežljivi i plemeniti, jedni prema drugima, a posebice s onima koji su u potrebi. Budite svjetionici na uzburkanom moru, koji uvijek vode samo ka dobru. U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, naših podružnica, udruga i sveukupnog članstva želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs, te koristim priliku da svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitam nastupajući Bajram, pripadnicima židovske zajednice Pesah, te pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru nastupajući Vaskrs”, istaknuo je predsjednik dr. Čiča u svom obraćanju.

U programu koji je trajao sat vremena, u predivnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog koja ove godine obilježava 110. godina od svoga nastanka, razlijevale su se skladbe poznatih svjetskih skladatelja: Giulio Caccini: „Ave Maria“, Antonín Dvořák: „Gospod Bog je pastir moj“, César Franck: „Panis Angelicus“,  Wolfgang Amadeus Mozart: „Laudate Dominum“, Dmitrij Šostakovič: 5 minijatura za klavirski trio, Georg Friedrich Händel: „Aleluja“ iz oratorija Mesija, Georg Friedrich Händel: „As great Jehovah lives“ iz oratorija Saul,  Francesco Durante: „Vergin, tutto amor“, Gabriel Fauré: „Libera me“, Johann Sebastian Bach: „Preludij  kao i tradicionalne uskrsne pjesme: „Uskrsnu Isus doista“,  „Pjevaj hvale, Magdaleno“, „Na nebu zora rudi“ i neizostavnu „Kraljice neba, raduj se“.

Napretkovu svečanom uskrsnom koncertu, između ostalih, nazočili su veleposlanik RH u BiH mr. sc. Ivan Sabolić, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara, predsjednik ŽKPHD La Benevolencija Vladimir Andrle, predsjednik SPKD Prosvjeta Nedeljko Masleša sa suprugom, predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta Dejan Garić, vojni izaslanik RH brigadir Davor Kiralj,  dopredsjednici HKD Napredak: Miroslav Landeka i prof. dr. sc. Hrvoje Mlošević,  te drugi uglednici iz kulturnog, vjerskog i javnog života.

Nakon koncerta, u prostorijama Male galerije franjevačkog samostana na Bistriku priređen je prigodan domjenak.

Snimku Napretkovog svečanog uskrsnog koncerta možete pogledati u programu BHT1 u nedjelju 7. travnja od 21,00 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?