Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Napredak podijelio više od 2800 stipendija i potpora

Prigoda da se promoviraju Napretkovi stipendisti, a prihod od ulaznica ide u Napretkov Fond "Ivo Andrić - Vladimir Prelog"
16. prosinca 2015. u 07:15 0 komentara 51 prikaza
KONCERT

Hrvatsko kulturno društvo Napredak  tradicionalno i ove godine priprema svoj svečani božićni koncert. Ove će godine Napretkova radost biti u znaku dodatne značajne svečanosti jer ovo društvo obilježava 25 godina od obnove rada. Značajan je to jubilej društva nastalog kao plod djelovanja, potreba i ideja kod bh. Hrvata za utemeljenje društva koje će pomagati i poticati obrazovanje hrvatskog puka, te općenito promicati hrvatsku kulturnu baštinu i novo kulturno stvaralaštvo.

Napredak je do zabrane 1949. školovao i pomagao školovati oko 16.000 učenika i studenata. Danas ima 56 podružnica i povjerenstava koja djeluju u BiH, RH, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD. - Od 1990. do danas Napredak je podijelio više od 2800 stipendija. Od obnove, Napredak je organizirao više od 7000 različitih projekata. Objavljeno je više od 530 knjiga, ističe predsjednik HKD Napredak Sarajevo Franjo Topić. Napredak u svojoj dugoj povijesti, a pogotovo u ratnom i poslijeratnom vremenu ima bogato iskustvo u programima koji potiču dijalog i stvaranje ravnoteže između izražavanja vlastitog identiteta, kulture i pristupa zajedničkoj kulturnoj baštini. Na tom iskustvu djeluje i Napretkova zaklada "Otvorena kuća" u Garevcu/Modriča.

S nizom projekata i programa kulturnog i socijalnog sadržaja zaklada "Otvorena kuća" je edukacijski kulturni centar za šire područje Bosanske Posavine. Među mnogobrojnim koncertima važno je istaknuti božićni koncert u Sarajevu. Nastupaju, uz poznate domaće, i inozemni glazbeni umjetnici te Napretkovi stipendisti. Koncertima redovito nazoče predstavnici vlasti, vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

- Ovo je prilika da se još jednom pokaže osnovna ideja Napretka, da se promoviraju Napretkovi stipendisti, a prihod od ulaznica ide u Napretkov Fond za stipendiranje "Ivo Andrić - Vladimir Prelog", ističu iz Napretka. Uz Orkestar Sarajevske filharmonije, ove godine nastupa i Zbor Narodnog kazališta Sarajevo uz soliste Vedranu Šimić i Ivana Jelića, a pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića, koji su ujedno i Napretkovi stipendisti. Na koncertu će se predstaviti i solisti iz Zbora Opere Narodnog kazališta Sarajevo: Melisa Hajrulahović Tomić, Zana Staniškovska, Dajana Šegvić, Amir Saračević, Dragan Pavlović, Dijana Huić i Danijel Žontar. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.