Božićni koncert

Na Napretkovu koncertu nastupili njegovi stipendisti

18.12.2015.
u 07:46

U sarajevskom Narodnom kazalištu održan je tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert na kojemu su uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupili i Zbor Narodnog kazališta Sarajevo uz soliste Vedranu Šimić i Ivana Jelića, a pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića, koji su ujedno i Napretkovi stipendisti.

Humanitarna crta

Na koncertu su se predstavili i solisti iz Zbora Opere Narodnog kazališta Sarajevo: Melisa Hajrulahović Tomić, Zana Staniškovska, Dajana Šegvić, Amir Saračević, Dragan Pavlović, Dijana Huić i Danijel Žontar. Koncert nije bio samo blagdanskog, već i humanitarnog karaktera.

Naime, koncert je organiziran i u povodu 25 godina od obnove rada Napretka, koji danas broji šezdeset podružnica i ima više od dvadeset tisuća članova diljem svijeta. Kada je u pitanju humanitarna crta, ovo je bila prilika da se još jednom pokaže osnovna ideja HKD Napredak, da se promoviraju Napretkovi stipendisti. Kao i svake godine prihod od ulaznica s koncerta odlazi u Napretkov Fond za stipendiranje "Ivo Andrić – Vladimir Prelog". Inače, koncertu su nazočili brojni građani, predstavnici kulturnog, političkog i društvenog života Sarajeva i BiH te diplomatskog kora. Što se pak tiče samog programa, repertoar je donio klasična djela koja se tradicionalno izvode na Božić. U prvom dijelu programa, izvedeni su "Božićni oratorij" C. S. Saensa, Verdijeva "Ave Maria", Schubertov "Psalm 23", Mozartov "Laudate Dominum", dok su u drugom dijelu izvođene tradicionalne božićne popijevke karakteristične za ovdašnje podneblje, poput "Radujte se narodi", "Zvončići", "U se vrijeme godišta" te nezaobilazna "Tiha noć".

Pozitivne vibracije

U HKD Napredak smatraju kako je ovo predbožićno vrijeme pravi trenutak da apeliraju na cijelo društvo da pomogne u školovanju mladih koji su, kako kažu, temelj svake zajednice. U tom kontekstu uoči koncerta predsjednik Napretka Franjo Topić je kazao da je svečani Božićni koncert postao tradicionalan. On predstavlja Napretkov doprinos ovom gradu, ovoj zemlji i donosi radost i pozitivne vibracije. Ovaj put naši posebni gosti su stipendisti Napretka, jer želimo da mladi još više budu uključeni, imajući u vidu činjenicu da na njima svijet ostaje, istaknuo je Topić.

Inače, Manifestacija "Napretkovi božićni dani" otvorena je 12. prosinca planinarskim druženjem na Trebeviću u povodu 17. godišnjice obnove HPD "Bjelašnica 1923.", a zatvorit će je Likovni anali 21. prosinca u Maloj galeriji crkve sv. Ante na Bistriku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije