Marijafest Festival duhovne glazbe

“Na krilima pjesme” donio prekrasne skladbe

25.05.2019.
u 09:39

Glazba, koja se smatra važnim sredstvom za čovjekovo raspoloženje, izvire iz čovjeka i njegova je trajna pratiteljica te i u životu kršćaninan zauzima važno mjesto. Ljubav prema duhovnoj glazbi njeguje se kroz festival duhovne glazbe Marijafest Bosne i Hercegovine. Peti po redu festival održan je pod krovom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.

“Na krilima pjesme”, u sklopu festivala, sedam glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije donijelo je prekrasne skladbe posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Centar za mlade Ivan Pavao II. i Radio Marija BiH ponovno su se pokazali doraslim organiziranja takve manifestacije.

Važnost riječi

Cjelodnevni susret festivala započeo je slavljenjem svete mise u kapelici sv. Ivana Pavla II. koju je predslavio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra, a glazbeno animirao muški kamerni zbor Dominiks iz Žepča.

U prigodnoj propovijedi ravnatelj Centra na samome početku naglasio je kako je cilj ovog projekta podsjetiti na važnosti riječi koje izgovaramo dok pjevamo.

- Svatko od nas mora se malo trgnuti jer čekajući nešto, vrlo često sadašnjost prolazi, a s njom i trenutak u kojem nam je nešto lijepo i drago - kazao je i pozvao mlade da žive trenutke u kojima se nalaze. U prepunoj kapelici Centra za mlade Josip Milanović, koordinator projekta, zahvalio je mladima što su i ove godine odlučili biti dijelom Marijafesta BiH.

Tijekom bogatog programa festivala održana je glazbena radionica pod vodstvom Marije i Davora Stipića.

Susret zborova

Mladi glazbenici imali su priliku razvijati svoje ritmičke sposobnosti te na poznatu duhovnu skladbu kreirati novi ritam.

Impozantan je bio početak revijalnog dijela festivala u znaku pjevanja himne susreta “Marijo Majko” u izvedbi članova sedam glazbenih sastava, njih oko 100. Pozdravne riječi uputili su prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra, i Mara Mandić, predsjednica postaje Radio Marija BiH.

Mladi vareški tamburaši, pod vodstvom gosp. Igora Hingera, oduševili su svojom izvedbom. Iz glazbeno nadarenog Žepča predstavili su se članovi dječjeg zbora “Ljiljani” pod vodstvom s. Slavice Tubak, kao i zbor mladih “Spes” iz župe sv. Antuna Padovanskog. Pod vodstvom gosp. Siniše Markanovića nastupio je muški kamerni zbor Dominiks. Djeluju tek nekoliko mjeseci, a specifični su po tome što njeguju stare gregorijanske napjeve te po tome što obrađuju duhovne i svjetovne kompozicije. Došli su kao predstavnici Katoličkog školskog centra Don Bosco iz Žepča.

Bend Emaus

Nastupio je i bend Emaus, a mlade iz Posavine predstavio je zbor “Anđeli” iz župe Novo Selo - Balegovac pod vodstvom voditeljice Janje Iličević.

Revijalni dio festivala završen je nastupom Marije i Davora Stipića, dugogodišnjih prijatelja Centra za mlade Ivan Pavao II., koji su nakon dugogodišnje stanke ponovno nastupili na festivalu, ovog puta pred domaćom publikom.

Na kraju se nazočnim glazbenim sastavima obratio i koordinator projekta NCM-a Josip Milanović. Zahvalio je mladima na dolasku i želji da i ove godine podrže Marijafest BiH.

Festival su zatvorili autorskom pjesmom “Puna milosti”. Na samome kraju uručene su zahvalnice predstavnicima glazbenih sastava koji su sudjelovali na ovom festivalu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije