hit komedija

'Mostarska djelidba' sutra u NPM-u

15.02.2018.
u 12:10

Hit komedija “Mostarska djelidba” na repertoaru je Narodnog pozorišta Mostar u petak, 16. veljače u 20 sati. Predstavu je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović (1951. – 2014.), koji potpisuje i scenografiju i kostimografiju predstave. Predstava je premijerno izvedena na otvaranju Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2008”, gdje je osvojila Specijalnu plaketu stručnog žirija, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar. 

Proročanski tekst “Djelidba” Skendera Kulenovića, koji je kao komedija davne 1947. godine premijerno izveden u Narodnom pozorištu Sarajevo, zabranjen je istu večer kada je i izveden. 

U režiji Sulejmana Kupusovića komedija “Mostarska djelidba” počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela. 

Predstava koju publika redovno traži. Ova parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar . 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije